Hrvatski radio

Radio Pula

Eko akcija čišćenja obale i podmorja na otoku Ceji

09.09.2022.

09:33

Autor: HRT

Plakat

Plakat

Foto: Općina Medulin / Unsplash/kolaž

Eko akcija će se održati ovu subotu 10. rujna, na otoku Ceja, a obuhvatit će čišćenje obale i podmorja, radionice fotografiranja za djecu, edukativnu radionicu o važnosti očuvanja mora i priobalja te o utjecaju otpada na život u moru. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u izradi skulpture od prikupljenog otpada i naplavina, a za sve sudionike osigurana je okrijepa. Akcija je treća po redu u sklopu projekta „Zeleni otisci u plavom okviru“.


Osiguran je besplatan prijevoz brodom na otok Ceju. Polazak je u 10:00 sati s mula Kašteja, u Medulinu. Povratak se planira oko 14:00-14:30 sati.


Na eko akciji će uz djecu nižih razreda Osnovne škole Medulin sudjelovati mještani.


Projekt obuhvaća ukupno tri ciklusa eko akcija čišćenja obale i podmorja. Prvi ciklus je održan u travnju, u uvali Kanalić, drugi u lipnju, na području Kamenjaka, a ovaj posljednji će biti na otoku Ceji.


Nositelj projekta je Općina Medulin, a partneri Javna ustanova Kamenjak i Udruga Mutila. Javna ustanova Kamenjak će održati edukativne radionice, a Udruga Mutila će sudjelovati čisteći. Biti će tu i članice Udruge MedulinArt koje će izrađivati  skulpturu od naplavina i otpada iz mora s djecom i ostalim sudionicimaUdruga Format će održati radionicu fotografiranja. Ronioci Kluba za podvodne aktivnosti – Medulin će čistiti podmorje.


Nakon ove eko akcije slijedi završna manifestacija na kojoj će biti predstavljeni svi rezultati projekta.


Općini Medulin odobren je projekt eko akcija pod nazivom „Zeleni otisci u plavom okviru“ temeljem FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“. Ukupno prihvatljivi troškovi projekta iznose 74.384,12 kn, a stopa sufinanciranja iznosi 100%, odnosno u iznosu 63.226,50 kn (85%) iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a doprinos Republike Hrvatske iznosi 11.157,62 kn (15%).


Cilj eko akcije je pridonijeti podizanju ekološke svijesti lokalne zajednice, prvenstveno djece, o očuvanju mora, morskog okoliša i priobalja od onečišćenja, vođenju brige o očuvanju okoliša te odgovornom ponašanju prema moru i morskom svijetu. 


- Na dosad provedenim eko akcijama u sklopu ovog projekta nije prikupljeno puno otpada, iako su imale veliku posjećenost, što je dokaz da su posjetitelji lokacija savjesni i čuvaju okoliš te su upoznati sa pravilnim prikupljanjem i sortiranjem otpada - rekao je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.


Dolazak je potrebno prijaviti na e-mail adresu jasmina.ritosa@medulin.hr do 14 sati. Za sve prijavljene sudionike osigurano je besplatno parkiranje na parkiralištu Općinskog poduzeća Buža d.o.o.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.