Hrvatski radio

Radio Pula

Eko-oaza kraj Poreča dobila učionicu na otvorenom od recikliranih paleta

09.06.2021.

12:43

Autor: Tomislav Šikić

Druženje na izrađenom namještaju (Foto: Bioistra/ustupljena fotografija)

Druženje na izrađenom namještaju (Foto: Bioistra/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Na imanju Bioistre na Grbinovici kraj Poreč prošlog vikenda dovršeno je uređenje i opremanje učionice na otvorenom, koja može primiti petnaestak učenika. Događaj je organiziran u sklopu Zelenog tjedna na 3. radno-edukativnom druženju posvećenom Svjetskom danu zaštite okoliša.

Namještaj učionice izrađen je na licu mjesta od recikliranih drvenih paleta.

Sudjelovalo je desetak članova udruge i volontera koji su se posvetili i nastavku ostvarivanja projekta EKOSFERA POREČ - Eko! Impjantajmo ružmarin, u sklopu kojeg su isplanirali kako će izgledati buduće visoke gredice za ekološki uzgoj aromatičnog bilja. 

Cilj tih aktivnosti je da eko-oaza u bliskoj budućnosti postane mjesto susreta svih građana - odraslih i djece - za druženje u prirodi, razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. U učionici na otvorenom održavat će se radionice, razgovaraonice, kino na otvorenom i drugi sadržaji usmjereni ka promicanju ekološke poljoprivrede, održivog razvoja, zdravog i kvalitetnog života.

U edukativnom dijelu je radionicu osmišljavanja visokih gredica vodila predsjednica Bioistre mr. sc. Vlasta Radoičić, koja je održala prigodno predavanje i sugerirala da gredice podignu u kružnom obliku mandale. Dio materijala za punjenje gredica već je spreman, dok će gornji sloj, u kojemu će se razvijati korijenje biljaka, proizvesti kompostiranjem biljnog materijala na eko-oazi. Upravo će to biti tema jedne od budućih radionica, najavila je prof. Mirela Marković, stručna suradnica na projektu. Druženje je zaključeno eko-partyjem za ekipu, uz glazbu i dobru hranu te  dogovorom o nastavku radova na eko-oazi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.