Hrvatski radio

Radio Pula

Ekološka zaštita maslina

22.05.2015.

12:07

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je maslinara u Istri mnogo, tek ih se nekolicina bavi ekološkom proizvodnjom. Hirovito vrijeme zadnjih godina pogoduje štetnicima i bolestima, pa se urod uz velike napore katkad uspijeva očuvati tek povremenim korištenjem konvencionalnih kemijskih sredstava.

Ekološka proizvodnja u maslinarstvu teška je i nesigurna, pa se većina istarskih maslinara zapravo nalazi u kategoriji integrirane proizvodnje, odnosno kemijska sredstva za zaštitu koriste se samo kod velikih infekcija ili napada štetnika. Za zaštitu nasada od nekih štetnika, kao što je maslinin svrdlaš koji je prije dvije godine poharao maslinike, ekoloških sredstava nema, kaže agronom Ivica Lađarević.

Stoga je za zaštitu od svrdlaša bitno okopati masline prije negoli svrdlaš izađe iz zemlje, dakle prije travnja. Kad je pak riječ o maslininom moljcu, u čiju zaštitu također treba krenuti, tu su ekološkim maslinarima na raspolaganju sredstva na bazi Bacillusa turigiensisa, ističe Lađarević.

Vrlo je važno održavati ekološku ravnotežu u masliniku kako bi se očuvala zastupljenost kukaca predatora koji, kako kaže Lađarević, 'rade za nas', a nestaju iz nasada pretjeranim korištenjem kemijskih zaštitnih sredstava. Ekološkim maslinarima u obrani nasada od štetnika pomažu i ptice, a mogu to biti, savjetuje agronom Lađarević, i kokoške koje će tijekom dana boraviti u masliniku i hraniti se kukcima, pa tako i štetnicima.

Saznajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.