Hrvatski radio

Radio Pula

Ekološki projekt predstavljen u Rovinju

01.12.2021.

12:07

Autor: Tomislav Šikić

Foto: ECOINA/ustupljena fotografija

Foto: ECOINA/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U ponedjeljak, 29. studenog u Rovinju je održano predstavljanje projekta "Prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj" u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata.

Dane otvorenih vrata EU projekata organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s ciljem predstavljanja EU sufinanciranih projekata koji su dali doprinos lokalnim zajednicama. 

Cilj predstavljanja bio je približiti Projekt svim zainteresiranim skupinama. Događaj bio regionalnog karaktera, namijenjen široj publici, prvenstveno s područja Istarske županije. Kako bi se postigao što veći odaziv, predstavljanje projekta bilo je najavljeno na nacionalnoj stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova https://strukturnifondovi.hr/dani-otvorenih-vrata-eu-projekata-2021/ , na web stranici projekta www.odvodnjarovinj.eu, te na društvenim mrežama: Facebook stranici 100% priključeni, 100% za Rovinji Twitter profilu projekta. 

S obzirom na epidemiološke mjere, odabran je tip događaja na otvorenom, na Trgu Maršala Tita u Rovinju. Događaj je trajao od 10 do 12 sati. Na trgu su bila postavljena dva štanda s informativnim i edukativnim materijalima o projektu. Svi zainteresirani mogli su, u direktnoj komunikaciji s nositeljem projekta – Odvodnjom Rovinj – Rovigno d.o.o. ili putem pripremljenih materijala, saznati sve pojedinosti i ciljeve projekta. Posjetitelji predstavljanja pratili su ppt prezentaciju u kojoj je sumirana bit projekta i važnost EU sufinanciranja za realizaciju projekata. Kroz prezentaciju i informativne materijale naglašene su koristi projekta, dosad realizirane aktivnosti kao i planirane aktivnosti. 

Kako bi se što kvalitetnije prikazao opseg radova koji su se odvijali na području aglomeracije Rovinj prikazan je video sa snimkama dronom s gradilišta koja su dio projekta. Na trgu su bila izložena vozila i oprema koja je nabavljena u sklopu projekta.  Predstavnici Odvodnje Rovinj d.o.o. naglasili su da projekt ulazi u finalnu fazu koja je obilježena izgradnjom Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Cuvi za koji je ugovorena vrijednost od 134.232.573,00 kn. Upravo ovaj segment projekta bio je najatraktivniji i pobudio je najveći interes posjetitelja predstavljanja. Od predstavnika Odvodnje Rovinj, između ostalih, sudjelovali su i direktor, gospodin Ognjen Pulić, te voditeljica uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, gospođa Sanja Ivančević. 

Predstavljanja ovog tipa omogućavaju kvalitetnu informiranost svih interesnih skupina o projektnim aktivnostima i ciljevima projekata koji su sufinancirani sredstvima Europske unije te kao takvi mogu poslužiti kao primjer dobre prakse i inspiracije, ne samo na lokalnoj već i regionalnoj razini. Projekt "Prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj", službeno je počeo 9. prosinca 2016. godine potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 258.934.549,94 kn, dok iznos koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iznosi 180.339.055,48 kn.U sklopu projekta do sad je izgrađeno više od 28 kilometara nove kanalizacijske mreže u naseljima Rovinjsko Selo, Gripole, Borik, Bolničko naselje i Valsavie te je sanirano više od 3 km postojeće kanalizacijske mreže. U sljedećoj fazi provedbe projekta izgradit će se Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te Postrojenje za solarno sušenje mulja. Završetak svih projektnih aktivnosti omogućit će poboljšanje kvalitete života, odgovorno i učinkovitije korištenje vodnih resursa te zaštitu kvalitete mora.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.