Hrvatski radio

Radio Pula

Električni bicikli u Puli

10.07.2015.

13:18

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je predstavljena Bičikleta, pilot projekt koji omogućava besplatnu vožnju električnim biciklima. Dio je to trogodišnjeg projekta Movesmart kojemu je cilj energetski učinkovita i ekološka mobilnost u urbanim sredinama.

Osam električnih "bičikleta" dostupno je na dvije lokacije u središtu Pule. Na Giardinima i Gradskoj tržnici. Novac za ovaj projekt dala je Europska unija, a riječ je o 175 tisuća eura. Kako pojašnjavaju iz gradskog odsjeka za EU politike namjeravaju kupiti još 10 bicikala, a dio sredstava dobit će od  Fonda za zaštitu okoliša.

Na električnom biciklu Pulu je obišao i gradonačelnik Boris Miletić koji je izjavio: "Ovo je projekt koji je financiran od strane Europske unije, ovo je samo jedan segment projekta Movesmart koji se bavi problematikom prometa u gradovima. U projektu sudjeluje jedanaest gradova iz Europe, Pula je jedini grad iz Hrvatske. U sklopu toga građani će moći od ponedjeljka koristiti besplatno ove nove bicikle. Procedura je vrlo jednostavna, potrebno je samo u Europskom uredu registrirati se sa svojim osobnim podacima nakon čega će svaki građanin dobiti svoju individualnu karticu putem koje će moći koristiti bicikl."

Nakon registracije korisnice će se moći voziti maksimalno dva sata, a ako zakasne dobit će opomenu SMS –om. Sustav je jednostavan i prilično siguran, kaže Mojca Tavčar Benčić iz tvrtke UTE, koja je tehnički osmislila projekt.

"Bičiklete" će biti građanima dostupne od ponedjeljka, a tijekom godine od veljače do listopada, ovisno o vremenskim uvjetima. Dio je to eksperimentalnog projekta Movesmart koji bi u konačnici trebao promovirati takozvani multimodalni javni prijevoz. Očekuje se da će građani u budućnosti kombinirati energetski najučinkovitije načine putovanja gradom koristeći mobilne aplikacije. 

Poslušajte tonski prikaz.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.