Hrvatski radio

Radio Pula

Energetska tranzicija - grad, građani i lokalne zajednice

11.03.2022.

09:47

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zelena Istra / ustupljena fotografija

S ciljem upoznavanja šire zajednice s pozitivnim tranzicijskim inicijativama Zelena Istra organizira panel diskusiju “Energetska tranzicija - grad, građani i lokalne zajednice”. Događaj će se održati u srijedu 16. ožujka u 18 sati u Galeriji Cvajner u Puli.  

Na panel diskusiji će izlagati Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, Ugo Toić, voditelj Otočne razvojne agencije za očuvanje otočja Cres-Lošinj te predsjednik Skupštine energetske zadruge Apsyrtides, Lorena Dropulić, voditeljica Pododsjeka za energetsku učinkovitost Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Pule te Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge, voditelj projekta “Križevački sunčani krovovi”, prve hrvatske solarne elektrane koju su financirali građani, te energetske tranzicije otoka Korčule. Panel raspravu će moderirati Bernard Ivčić iz Zelene akcije.


Okupljeni će imati priliku saznati o energetskim zadrugama KLIK iz Križevaca te cresko-lošinjskoj zadruzi Apsyrtides i projektu izgradnje komunalnih solarnih elektrana koje će biti financirane novcem građana i otočnih tvrtki. Bit će govora o dekarbonizaciji otoka Cresa i Lošinja, klimatskoj neutralnosti Križevaca kao i solarizaciji Pule. Na panel diskusiji bit će predstavljen i projekt PVMax REGEA-e kojim se dodjeljuje besplatna usluga tehničke pomoći za pripremu izgradnje najmanje 100 MW sunčanih elektrana integriranih na krovove više od 3000 obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada u Hrvatskoj.


Panel je namijenjen građanima, predstavnicima javnog i poslovnog sektora te civilnog društva.


Zainteresirani mogu sudjelovati na događaju uživo ili putem platforme Zoom te ga slušati putem Radio Rojca. Kako bi dobili poveznicu za sudjelovanje na Zoomu, moraju se prethodno registrirati


Događaj se održava u sklopu projekta “SUSTINEO - Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost ODRAZ-a.


Sudjelovanje na panel diskusiji, uživo ili online, je moguće prijaviti najkasnije do srijede, 16. ožujka u podne.

Dunja Mickov, Zelena Istra, najavljuje panel diskusiju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.