Hrvatski radio

Radio Pula

Epidemija koronavirusa nije zaustavila uređenje porečke Rive

26.05.2020.

16:02

Autor: Nives Kalebić

foto: Duško Marušić/PIXSELL

foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

Potez od Carinskog gata do gradske kavane bit će završen, kako je najavljeno, 1. srpnja. Radovi su počeli u prosincu prošle godine, a njima će se urediti sva komunalna infrastuktura. Odzvonilo je i šarenim i dotrajalim štandovima.

-

Porečka riva početkom srpnja dobiva novo ruho. Uređenje rive podijeljeno je u nekoliko faza, a dio koji se trenutačno uređuje prostire se na od gotovo 7000 četvornih metara i godinama se na tom dijelu održavaju poznate porečke manifestacije, ističe glasnogovornica u gradu Poreču Ajna Teminović.

Uređenje porečke rive vrijedno je 26 milijuna kuna i novac je osiguran u gradskom proračunu. Uređenje rive Poreču je početkom travnja donijelo i najveće arheološko otkriće u posljednjih 30 godina. Otkriveni su ostaci rimskog plovila, od milja već nazvanog barka ''Porečanka''.

Rimska je barka nađena na lokaciji „Porta de mar" koji je jedan od ulaza, odnosno izlaza iz Grada, iz glavne gradske ulice Cardo maximus. To veliko nalazište otkrilo je svaku fazu razvoja Grada Poreča. A mulj je sačuvao drvo i mali rimski brod. Novouređeni dio rive u Poreču prve šetaće očekuje već 1-og srpnja. A ako budemo imali turističku sezonu i ako epidemiološke mjere dozvole možda će se već ovoga ljeta na njoj održavati barem dio porečkih ljetnih turističkih manifestacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.