Hrvatski radio

Radio Pula

EU želi aktivne starije osobe

16.11.2012.

15:15

Autor: Mirjana Širola

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europskoj godini aktivnog starenja i solidarnosti između generacija, u Istarskoj županiji posvećen je okrugli stol održan u županijskoj Gospodarskoj komori u Puli. Organizirali su ga županijski Odjel za zdravstvo i socijalu skrb i udruga Pragma.

Time je u Istarskoj županiji otvorena javna rasprava o ovim pitanjima, a postavljene su i osnove za izradu Nacionalne strategije za osobe starije životne dobi.

Udio stanovništva starije životne dobi u ukupnom broju stanovnika u Hrvatskoj iznosi između 17 i 18 posto, a u sljedećih osam godina velik dio stanovnika iz takozvane baby boom generacije otići će u mirovinu i još više opteretiti mirovinski sustav, iznio je uz ostalo na okruglom stolu Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma.

Europska unija je tu jasna, želi aktivne starije osobe koje doprinose društvu; gdje starost nije isto što i bolest, što se obično kod nas događa, nego da budu aktivni u društvu, da doprinose svoje zajednici i da na kraju troškovi socijalnog i zdravstvnog zbrivnjavanja budu što niži.

U Istarskoj županiji još prema popisu iz 2001. godine udio stanovnika starije životne dobi bio je veći od 15 posto, izvijestila je Sonja Grozić Živolić, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Više starijih ima u gospodarski siromašnijim općinama i gradovima Istre, pa u programima za aktivno starenje njima posebno treba posvetiti veću pažnju, rekla je Grozić Živolić.

Osim županijskih izvora financiranja za provođenje ovih programa, računa se i na nacionalna sredstva ako se donese nacionalna strategija za osobe starije životne dobi, rekla je Grozić Živolić. Istra ima već pripremljene projekte koje će, bude li moguće, kandidirati i za europske socijalne fondove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.