Hrvatski radio

Radio Pula

Europsko dizajnersko zlato za Rovinježe

14.06.2021.

13:29

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Studio Tumpić/Prenc/ustupljena fotografija

Foto: Studio Tumpić/Prenc/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Rovinjski Studio za vizualne komunikacije Tumpić/Prenc na europskom dizajnerskom natjecanju European Design Awards nagrađen je Zlatom u kategoriji pakiranja alkoholnih pića i to za ambalažu vina Šuran iz Rovinja.

Riječ je o vinima spravljenima prema biodinamičkim načelima poljoprivrede koja su zbog svoje osebujnosti zaslužila poseban status. 

Biodinamička vina dobivena su od grožđa koja nisu tretirana nikakvim kemikalijama, herbicidima i pesticidima već samo posebnim prirodnim pripravcima. Ideja etikete Studija Tumpić/Prenc oslanja se na tu karakteristiku obogaćivanja tla prirodnim pripravcima koji povećavaju mikrobiološku aktivnost tla. Zato je na etiketi predočena ta mikrobiološku aktivnost kroz prikaz slojeva tla. Mikroorganizme u ješenju predstavljaju slova iz citata kojim talijanski znanstvenik i aktivist Carlo Petrini poziva na ekološku svijest, kritizirajući masovnu proizvodnju hrane. 

- Tekst na etiketi smanjen je te nevidljiv golom oku. No, potrošaču je ponuđeno povećalo integrirano u poklopac kutije u kojoj se boca nalazi. Tako poklopac postaje alat koji potrošača poziva na interakciju i pretvara u istraživača kojemu se pred očima otkrivaju vrijednosti biodinamičkog uzgoja - kaže kreativni direktor Anselmo Tumpić. 

European Design Awards još od 2007. vrednuje najbolja dizajnerska dostignuća na kontinentu. Izbor je specifičan po tome što žiri ne čine profesionalni dizajneri nego kritičari, urednici i autori iz nekoliko europskih zemalja koji pišu o dizajnu. Na natjecanje su ove godine pristigli radovi iz 34 zemlje, a žiri je ocjenjivao 212 nominiranih radova iz 27 zemalja. Zbog situacije uzrokovane pandemijom, i ova je dodjela poput prošlogodišnje održana online.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.