Hrvatski radio

Radio Pula

Farma prepelica kod Tinjana

20.07.2015.

07:35

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pogonima propalog Purisa u Šuranima kod Tinjana inozemnim kapitalom otvorena je farma prepelica. Ambicija vlasnika je stvoriti najveću farmu u ovom dijelu Europe na kojoj bi se, uz nutritivno vrijedna prepeličja jaja, nakon izgradnje klaonice, proizvodilo i u gastronomiji cijenjeno meso te ptice.

Dok se poslovni planovi ukrajinsko-ruskih ulagača polako ostvaruju, dvojac radi na popularizaciji uporabe prepeličjih jaja kojima se, među ostalim, pridaju i ljekovita svojstva. Tako je i nastala suradnja s istarskim dječjim vrtićima u kojima se mališanima u vrtićkim obrocima nude jaja japanske prepelice.

Djeca su novinu u prehrani zdušno prihvatila, ali ne i kuharice kojima je guljenje sitnih prepeličjih jaja oduzimalo puno vremena. No, za taj je problem nađeno savršeno rješenje, kaže jedan od vlasnika farme Ukrajinac Vadim Nikonov. Nakon što ih kuharice skuhaju, ostali dio posla obave djeca sama.

Cijena prepeličjeg malog jajeta otprilike je jednaka onom mnogo većem kokošjem. Vlasnici prepeličje farme iz Šurana istarskim vrtićima ih dostavljaju po proizvodnoj cijeni jer žele educirati svoje potrošače od najranije dobi. Želja im je da se po istom načelu, dio njihove trenutačne dnevne proizvodnje od dvije tisuće jaja, uvrsti i u zdrave obroke u istarskim školama. Baš kao što je to, osim u dalekom Japanu gdje je dio tradicije, i u mnogim europskim zemljama.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.