Hrvatski radio

Radio Pula

Farmaceuti apeliraju građanima na pravilnu upotrebu propisanih lijekova

15.01.2020.

15:37

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

(foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / -

U mnoštvu dostupnih informacija o lijekovima, koje se mogu pronaći tražilicama na internetu, građani su često u nedoumici i neznanju pa si sami određuju ili pak mijenjaju terapiju koju im propisuju liječnici.

Malo tko zna da je Pula još davne 1353. godine imala prvu ljekarnu te tako bila među prvim gradovima po razvoju ljekarništva na našim prostorima. Od tada do danas puno se toga promijenilo kako u lijekovima, tako i u doziranju i njihovu uzimanju.

Danas se javlja problem što velik broj građana ne koristi lijek na način koji je propisan, pojašnjava magistra farmacije Irena Grahovac. Službeni podaci pokazuju da 50 posto bolesnika s hipertenzijom ne uzima lijek kako je propisano, a nije to slučaj samo s ovim pacijentima, kaže magistra Grazovac. Valja ih stoga, educirati, jer s lijekovima treba biti jako oprezan.

Neispravna upotreba lijeka, naime, ne znači da lijek ne pomaže. Važno je stoga držati se liječničkih uputa i doza. Pacijente treba navesti na aktivnu komunikaciju s liječnikom i farmaceutom, ističe magistra Irena Grahovac, koji je u tom odnosu izuzetno bitan.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Farmaceuti apeliraju građanima na pravilnu upotrebu propisanih lijekova

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.