Hrvatski radio

Radio Pula

Fažana od iduće godine ostvaruje projekte sufinancirane europskim novcem

20.12.2018.

14:51

Autor: Džana Banić

foto: Duško Marušić/PIXSELL

foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

Iako je godinama kandidirala različite projekte, općina Fažana tek će u idućoj godini ostvariti one prve koji će biti sufinancirani europskim novcem. Jučer su u Ministarstvu turizma potpisani ugovori. Poslušajte prilog Džane Banić

To što je deseta po indeksu razvijenosti u zemlji, Fažani je glavna prepreka u dobivanju novca iz europskih fondova. 

Sve što se u mjestu radi financira se isključivo iz općinskog proračuna od oko 4o milijuna kuna. Nešto više od pola milijuna kuna za sufinaciranje triju projekata stoga veseli i velika je pomoć u njihovu ostvarenju, istaknuo je načelnik općine Radimir Korač.

Usto, mjesto će europskim novcem uvesti besplatni internet te nabaviti deset elekričnih bicikala. Ipak i iduće će godine glavnina infrastrukturnih radova te onih na uređenju Fažane biti financirana iz općinske blagajne. Najvažjije, rekonstrukcija dionice opasne Fažanske ceste, ipak u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, naglasio je direktor "Komunalca" Danijel Ferić.

U idućoj godini planiran je još jedan veliki projekt - početak izgradnje reciklažnog dvorišta koje će se prostirati na gotovo 3 tisuće četvornih metara za što će se iz proračuna izdvojiti 3 milijuna kuna. Zanimljivo je kako su u proračunu, među ostalim, osigurana i sredstva za studiju koja bi trebala pokazati isplati li se Fažani da sama ulaže u kamp u Pineti kako planira. Slični primjeri u Istri, rekao je načelnik Korać, pokazali su se dobrim gradskim odlukama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.