Hrvatski radio

Radio Pula

Ferragosto više ne postoji?

02.08.2013.

14:28

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pred nama je prvi vikend u kolovozu kada se očekuje tradicionalna smjena turista. Vrijeme je to i kada počinje popularni talijanski ferragosto, no prema svemu sudeći, čini se kako će ove godine na ljetovanje na Jadran puno manje Talijana. Razlog su kriza u toj zemlji, ali i visoke cijene u Hrvatskoj.

Nekada je početak kolovoza bio rezerviran za dolazak talijanskih gostiju, no proteklih se godina situacija promijenila. Oko milijun Talijana ljetovao je na Jadranu, od kojih 50 posto njih u Istri, a očekuje se kako će se ove godine ta brojka itekako smanjiti.

Kriza u toj zemlji razlog je što će većina Talijana odmor provesti kod kuće ili odabrati neka jeftinija turistička odredišta, kaže Dario Matošević, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu.

Za manji broj dolazaka Talijana koji su jedno od naših emitivnih turističkih tržišta krivca treba tražiti isključivo u krizi u toj zemlji, smatra direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Budući da su talijanski turisti pretežito individualni gosti, moguće je da se dolazak Talijana ove godine dodatno ne smanji, a ako do toga i dođe, zaključuje predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, Hrvatska mora imati zamjenu za te goste s ostalih tržišta.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.