Hrvatski radio

Radio Pula

Ferucio Lazarić gost radionice "Mi smo tu"

27.11.2020.

13:59

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Ferucio Lazarić/sosbna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: Ferucio Lazarić/sosbna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u Puli, u četvrtak 26.studenoga održana je radionica "Mi smo tu" u kojoj je gostovao Ferucio Lazarić, slijepi planinar koji se u nedjelju, 22. studenoga vratio sa svog hvalevrijednog planinarskog pohoda Viom Adriaticom, dugom 1100 km.

Prijea u njegovu čast organizirala je Udruga slijepih Istarske županije zajedno sa Sportskom udrugom slijepih "Učka" i Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije. Predsjednik Udruge, ujedno i predsjednik Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije Zlatko Kuftić istaknuo je kako je Ferucio mnogo učinio za promociju slijepih osoba te dao veliki doprinos razvoju Kluba.

Čestitke je uputio i predsjednik "Učke" Milan Rojnić zahvalivši mu na promociji slijepih osoba i njihovih sposobnosti.

Lazarić je istaknuo kako je za njega prelazak Vie Adriatice, nakon dva mukotrpna mjeseca hodanja i planinarenja, uistinu bilo jedno prekrasno iskustvo: - Niti u jednom trenutku, bez obzira na sve poteškoće nisam mislio odustati, jednostavno sam uživao u svakom koraku i upoznavanju novih krajeva.

Na planinarskom putu, koji je započeo na Prevlaci, a završio na Rtu Kamenjak, Ferucio je izgubio 12 kilograma. Otkrio je, kaže, kako napor godi ljudskom tijelu i koristi zdravlju te se sada, po povratku, osjeća lepršavo i zadovoljno.

Planinarsku stazu Via Adriatica koja je u funkciji 2 godine, do sada je prošlo desetak planinara, a Ferucio je prva slijepa osoba koja je uspjela stazu uspješno proći u 54 dana te se na taj način pridružio videćim planinarima. Ferucio napominje kako se on bez pratnje ne bi mogao baviti planinarenjem te je stoga zahvalio svima onima koji su mu pomogli da uspješno privede kraju taj sportski uspjeh, a posebice njegovu prijatelju planinaru Sergiu Ostojiću na čiju su  inicijativu i krenuli u tu avanturu.

U ime Udruge slijepih, Planinarsko rekreativnog kluba slijepih Istarske županije i Sportske udruge slijepih "Učka", Kuftić je Feruciu uručio i prigodnu plaketu za njegov hvalevrijedan pothvat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.