Hrvatski radio

Radio Pula

Festival pjenušaca u Višnjanu okupio brojne posjetitelje

01.12.2018.

16:19

Autor: Džana Banić

(foto: Borna Filić/PIXSELL)

(foto: Borna Filić/PIXSELL)

Foto: - / -

U Hrvatskoj su brojne vinske manifestacije ali gotovo da nema onih posvećenih isključivo pjenušcima čija je proizvodnja u stalom porastu. Jedna takva pokrenuta je lani u Višnjanu. U tijeku je drugi dan festivala pjenušaca.

Međunarodni festuval pjenišaca u Višnjanu već ove godine je okupio je 30-tak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji još danas posjetiteljima nude više od 70 pjenušaca.

U Istri gotovo da i nema vinara koji, uz mirna vina, ne proizvodi barem jedan pjenušac. Sličan je trend i u drugim krajevima, no u Hrvatskoj se jedino vinarija Peršurić iz Višnjana bavi isključivo proizvodnjom pjenušaca. Iz njenog podruma dolazi i šampion ovogodišnjeg Festivala pjenušaca - Misal prestige iz 2014-te. Veliko je to priznanje u mjestu iz kojeg dolaziš, kaže Katarina Peršurić Bernobić.

Potrošnja pjenušaca u Hrvatskoj je vrlo mala, svega jedna čaša po stanovniku godišnje, dok je primjerice u susjednoj Sloveniji to više od pet boca. To treba promijeniti, kaže somelijer Emil Perdec. Jer, dodaje, pjenušci se dobro sljubljuju s hranom a čaša ovog pića nije neprikladna ni u jedno doba dana.

Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu pokrenut je u spomen na znanstvenika i vinara ali i vizionara dr. Đordana Peršurića koji je prije 30 godina proizveo prvi pjenušac od istarske malvazije.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.