Hrvatski radio

Radio Pula

17:17 / 11.07.2015.

Autor: Džana Banić

Festival sira u Svetvinčentu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Svetvinčentu je otvoreno četvrto izdanje Festivala sira na kojem izlaže dvadesetak proizvođača sira, skute i drugih mliječnih proizvoda. Uz 11 istarskih sirara na manifestaciji sudjeluju i proizvođači iz više županija kontinetalne Hrvatske te nekolicina slovenskih izlagača.

Uz bogatu ponudu mliječnih proizvoda u srednjovjekovnom Kaštelu, na mjesnom trgu održava se i Merkat istrijanske dela s ponudom autohtonih i zanatskih proizvoda. Iako manifestacija nema dugu tradiciju njen utjecaj na razvoj sirarstva u Istri je velik, ističe Elvis Percan predsjednik udruge dva riga koja je glavni organizator svetvinčentskog Festivala sira. Stoga organizatori za iduću godinu planiraju uvesti i stručno ocjenjivanje kako bi se, među sve brojnijim istarskim sirarima, pobudio i natjecateljski duh. Festival sira otvoren je u subotu do ponoći, a prije toga, u 18 sati, "zad Kaštela" bit će održan i ovogodišnji izbor "Naj koze".

Pogledajte galeriju fotografija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.