Hrvatski radio

Radio Pula

FLAG Pinna nobilis dodijelio sredstva za 2. natječaj

20.01.2021.

15:38

Autor: Tomislav Šikić

Foto: FLAG Pinna nobilis/ustupljena fotografija

Foto: FLAG Pinna nobilis/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Na natječaj su pristigle 3 prijave te su nakon izvršene administrativne kontrole i ocjenjivanja, na FLAG razini odabrana sva tri projekta, kojima su zatim potpore odobrene i na razini Uprave ribarstva.

FLAG Pinna nobilis osnovan je 8. kolovoza 2016. u Novigradu i djeluje na području gradova Novigrad-Cittanova, Umag-Umago, Buje-Buie i općina Brtonigla-Verteneglio, Grožnjan-Grisignana i Oprtalj-Portole, s ciljem uspostavljanja održivog razvoja ribarstva i marikulture te izrade i provedbe zajedničke razvojne strategije u ribarstvu za svoje područje.

23. rujna .2019., FLAG Pinna nobilis objavio je 2. FLAG natječaj za Podmjeru 2.3.1. "Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/pomorske tradicije i baštine ribarstvenog područja FLAG-a“. Natječaj je bio namijenjen jedinicama lokalne samouprave, odgojno-obrazovnim ustanovama, turističkim zajednicama, udrugama, zadrugama, javnim ustanovama i mikro, malim ili srednjim poduzećima, kako bi se radilo na očuvanju ribarske/pomorske tradicije i baštine u svrhu jačanja prepoznatljivosti FLAG-područja.

Na natječaj su pristigle 3 prijave te su nakon izvršene administrativne kontrole i ocjenjivanja, na FLAG razini odabrana sva tri projekta, kojima su zatim potpore odobrene i na razini Uprave ribarstva. 

Sredstva u iznosu od 446.220,00 HRK dodijeljena su projektu „Grue - očuvanje i promocija tradicionalnih drvenih dizalica za barke“, nositelja projekta Grada Umaga i partnera na projektu Muzeja grada Umaga. Cilj projekta je identifikacija, očuvanje, dokumentacija, valorizacija i promocija jedinstvene umaške lokalne ribarske/pomorske baštine - tradicionalnih drvenih dizalica za spremanje plovila – grua, odnosno jedinstvenog umijeća spremanja plovila pomoću drvenih dizalica te umijeća izrade istih. 

Drugi korisnik, kojemu su odobrena sredstva u iznosu od 446.220,00 HRK, Turistička zajednica Grada Novigrada u partnerstvu s Gradom Novigradom, sredstva će uložiti u valorizaciju lokalne ribarske tradicije na inovativan način, primjenom digitalnih tehnologija. Projektom "Fishing tradition in Novigrad - Valorizacija ribarske tradicije Grada Novigrada-Cittanova" provest će se istraživanje i zabilježiti lokalna ribarska povijest, što će poslužiti kao podloga za izradu tiskanih i digitalnih materijala. Implementacijom 5 digitalnih info kioska, širu javnost namjeravaju informirati o provedbi projekta.  

319.762,50 HRK dodijeljeno je Općini Grožnjan s projektom "Pomorska luka Bastia", koji je usmjeren na istraživanje o pomorskoj luci Bastiji, grožnjanskoj antičkoj luci na rijeci Mirni. Sredstva će uložiti u predstavljanje pomorske baštine i identiteta lokacije luka Bastia na području Općine Grožnjan te za izradu publikacije kojom će se revitalizirati važnost luke za Grožnjan i okolna mjesta, budući da je ista kroz povijest omogućavala trgovinu svim proizvodima te povezanost s gradovima u unutrašnjosti Istre. 

U tijeku su prijave na 4. FLAG natječaj iz Podmjere 4.2.1.  "Potpora za aktivnosti usmjerene podizanju svijesti građana o potrošnji i konzumaciji ribe i drugih morskih organizama", koje traju do 12. veljače, a s 19. siječnjem 2021. počinje teći rok za prijavu na 5. FLAG natječaj iz Podmjere 1.1.1. "Ulaganje u jačanje konkurentnosti mikro, malih i srednjih poduzeća u sektoru ribarstva i povezanih aktivnosti" i 6. FLAG natječaj iz Podmjere 2.2.1. "Potpora aktivnostima pokretanja, razvoja i unapređenja dodatnih sadržaja na FLAG području". Rok za prijavu na oba FLAG natječaja je 26. veljače. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.