Hrvatski radio

Radio Pula

Folklorni seminar o tradicijskoj baštini Istre

19.05.2021.

13:57

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Hrvatski sabor kulture/ustupljena fotografija

Foto: Hrvatski sabor kulture/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Hrvatski sabor kulture organizira novi online edukativni program u području folklora u suradnji sa Savezom folklornih društava Istarske županije. Ciklus seminara na temu "Tradicijska baština Istre – novi pogledi i metodologija rada s folklornim skupinama" održat će se 4. i 5. lipnja.

Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i svim baštinicima još neotkrivenih područja istarske tradicije. Online seminar održat će se putem ZOOM platforme,  a voditelji su Dario Marušić i Ivica Ivanković. Prijave se primaju do 2. lipnja.

Realizacija online seminara „Tradicijska baština Istre – novi pogledi i metodologija rada s folklornim skupinama“ podijeljena je u 3 dijela (4. – 5. 6. 2021.). Online seminar započinje u petak, 4. 5. 2021. u 18.00 sati, a sljedeći dan, 5. 6. 2021. započinje u 10.00 sati i nastavlja se istoga dana u 16.00 sati.


Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi Dario Marušić, etnomuzikolog, glazbenik i folklorist, Ivica Ivanković, prof. i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a. 


Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a program obuhvaća predavanje voditelja, video i audio snimke i prezentaciju, samostalan rad svakog polaznika, analizu te konzultacije – pitanja i odgovori. 

OPIS SEMINARA

Prvi dio seminara obuhvaća metodiku rada s folklornim skupinama dok je drugi višeslojna tradicijska glazbeno-plesna baština sjeverne i sjevernog dijela središnje Istre.

Metodika voditeljskog rada (s folklornim skupinama) temelji se na spoznajama i vlastitim iskustvima prof. Ivankovića, ali i nekadašnjoj izvrsnoj voditeljskoj praksi njegove supruge Katice Ivanković, prof.def. Dvosatno izlaganje obuhvatit će tako odnos voditelja i skupine (pjevačke i/ili plesne), a zatim i načine rada bez obzira na dob izvođačke skupine (djeca ili odrasli) i tip skupine (izvorna ili reproduktivna). Tijekom i po završetku seminara sudionici će steći osnovna znanja o metodici rada s folklornim skupinama te korisne pedagoško-psihološke naputke i savjete o načinu uspješnog voditeljskog rada. Osim toga, moći će čuti i komentirati birane audio-snimke iz Kršana, Turopolja, Crne Drage i Kupljenova kao primjere dobre i uspješne folklorne prakse. Naposljetku, neke će činjenice biti potkrijepljene odabranim snimkama da bi se pokazalo i (možda?) uvjerilo sudionike seminara u ispravnost takva pristupa, važnog jednako u vremenu "prije korone" pa tako posebice i u vremenu ponovnog oživljavanja folklornog amaterizma, što nas tek očekuje. 

Etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić će se glazbene i plesne tradicije sjeverne i sjevernog dijela Istre dotaknuti iz perspektive dugogodišnjeg istraživača, prezentera, ali i savjetnika u prezentaciji iste na sceni u radu folklornih skupina. U drugom dijelu online seminara biti će govora o višeslojnosti tradicijske glazbeno-plesne baštine te njezine kulturne raznolikosti u prvom redu sjeverne i sjevernog dijela središnje Istre. Dotaknut će se vokalnih (kanat, tarankanje, bugarenje, višeglasno pjevanje) i plesno-instrumentalnih stilova (šaltin, boncar, gambia done, "starinski ples", bašovien, mafrina, cotić, štajeriš). Prikazat će i glazbala koja su uobičajena na tom području (vidalice, mih, cindra, viulin, bajs, organić, trieština, priručna glazbala). U virtualno-praktičnom dijelu seminara prikazat će odabranu građu.

RASPORED
 
1. DAN: 4. 6. 2021.: 18:00 –20:00 h
- Uvod 
- Voditelj i skupina – odnos voditelja prema vrsti skupine (plesna, pjevačka, izvorna, reproduktivna)
- Slušanje glazbenih primjera (Kršan, Turopolje, Donja Dubrava, Crna Draga, Kupljenovo) i analiza
- Pauza
- Način rada – prema dobi i tipu skupine – priprema programa i prilagodba za scenu
- Mali „okrugli stol” (iskustva sudionika, pitanja i odgovori)

2. DAN (1. dio): 5. 6. 2021.:10:00 – 12:00 h
-Uvod
-Višeslojna tradicijska glazbeno-plesna baština sjeverne i sjevernog dijela središnje Istre
-Pauza 
-Promjene u sustavu stilova - tradicija i retradicionalizacija- konstrukcija baštine
-Analiza starih zapisa  
-Pitanja i odgovori 

2. DAN (2. dio): 5. 6. 2021.: 16:00 – 18:00 h
-Stanje na terenu i scenski prikaz 
-Usporedba sa sličnim vanistarskim stilovima
-Stilizacija
-Tradicija, kreacija, invencija
-Pitanja i odgovori 


Za prijavu je potrebno ispuniti prijavni obrazac klikom na poveznicu: https://bit.ly/3tUZ1Dl  
Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru. 


Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.

O VODITELJIMA

IVICA IVANKOVIĆ rođen je 1968. godine u Zagrebu gdje je završio i srednju pedagošku školu. Profesor je etnologije i poljskog jezika i književnosti te etnolog, etnograf i folklorist. Dugogodišnji je djelatnik Hrvatske radiotelevizije, gdje u Redakciji narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija, kao urednik i novinar vodi i uređuje raznovrsne glazbeno-govorne emisije i koncerte narodne glazbe. Od rane se mladosti bavi istraživanjem narodne baštine, proučavanjem i izradom narodnih nošnji te bilježenjem glazbenoga i plesnoga nasljeđa Hrvata, posebice kajkavaca. U početku se folklorom bavio kao amater; od 1983. do 1986. godine polazio je ljetnu i zimsku Školu folklora dr. Ivana Ivančana, na kojoj je u razdoblju od 1993. do 1996. vodio i nastavu na temu "Hrvatske narodne nošnje". Od 1990. do 1993. bio je profesionalno zaposlen kao plesač/pjevač u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, s kojim poslije uspješno surađuje kao koreograf i/ili autor glazbenih obrada. Dvije je godine (od 1995. do 1997.) djelovao i kao stručni suradnik u Odjelu za folklor Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu. Od travnja 1998. stalni je suradnik negdašnje Redakcije narodne glazbe Glazbenoga programa Hrvatskoga radija, a danas i novinar, autor, voditelj i urednik radijskih emisija folklorne tematike u Odjelu glazbenih sadržaja HRA. Etno-poeziju na zavičajnom kajkavskom narječju piše od 2005. godine. Kao pedagog, koreograf ili voditelj surađivao je i surađuje s mnogim izvornim i reproduktivnim folklornim skupinama i ansamblima u Hrvatskoj i u inozemstvu (Australija, SAD, Kanada, Brazil, Francuska, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Austrija i Švedska) za koje je do danas autorski osmislio i priredio više od 100 folklornih koreografija i glazbenih obrada. Neko je vrijeme bio član Hrvatskoga društva folklorista i Matice hrvatske, a godinama i Stručnoga odbora za folklornu djelatnost Grada Zagreba te stručni rukovoditelj i idejni začetnik Smotre muških pjevačkih skupina Hrvatske. Član je Hrvatskoga etnološkoga društva i Hrvatske glazbene unije te dugogodišnji član-suradnik zagrebačke Pasionske baštine i predsjednik Stručnog savjeta za folklor Hrvatskoga sabora kulture.

DARIO MARUŠIĆ rođen je 1957. godine. Djetinjstvo je proveo u sjevernoj Istri, u ruralnom ambijentu gdje se svakodnevno susretao s tradicijskom glazbom Istre. Pod utjecajem pokreta "Folk Revival" već u srednjoj školi počinje istraživati istarsku glazbu i skupljati građu, od koje je dio kasnije objavio u brojnim člancima i knjigama Predi, predi hći moja (narodne pjesme sjeverne Istre) i Piskaj, sona, sopi (svijet istarskih glazbala). Etnomuzikološko i etnokoreološko istraživanje je njegova prvenstvena djelatnost i značajna je njegova uloga kod ponovnog oživljavanja  tradicijskih sastava, i općenito glazbe i glazbala sjeverne sjeverne i sjevernog djela središnje Istre. Uz to nastupa kao solist i sa svojom skupinom, te se bavi pedagoškom djelatnošću kao i vođenjem radionica istarske glazbe. Do sada je izdao 16 albuma. Za Ministarstvo kulture Republike Hrvatske radio je na pripremi projekta Istarski etnoglazbeni mikrokozmos kao hrvatski prijedlog za UNESCO-vo proglašenje remek-djela usmene i nematerijalne baštine čovječanstva, te na projektima Glazbena praksa violine i bajsa u Istri  i Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja uvrštenih na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.