Hrvatski radio

Radio Pula

Franko Geržinić i njegov pas Brutus iz Vižinade državni prvaci u lovu

29.10.2019.

14:41

Autor: Klara Dujmović

Državno prvenstvo Svetog Huberta (foto: Klara Dujmović/HRT)

Državno prvenstvo Svetog Huberta (foto: Klara Dujmović/HRT)

Foto: - / -

Istra ima državnom prvaka u lovu i rad s psima ptičarima. Na nedavno održanom prvenstvu Svetoga Huberta briljirali su Franko Geržinić iz Vižinade i njegov pas Brutus. Franko Geržinić i njegov dvogodišnji njemački oštrodlaki ptičar Brutus - najbolji su lovački dvojac u zemlji.

Na državnom su natjecanju Franko Geržinić pokazao je zavidan sportski duh, poznavanje zakona, opreznosti u rukovanju oružjem, te dresuri pasa. A njegov Brutus poslušnost.

Brutus je vrlo starstveno pretraživao teren, priča nam Franko. S velikom lakoćom pronalazi divljač. Dok su drugi psi pronalazili jedva dva komada on je pronašao četiri. Četiri kljuna fazanske divljači.

Njih se dvoje razumiju se na najmanji mig. Iza sebe imaju kvadrate i kvadrate pretraženog terena, sate i sate svakodnevnog rada. No, jedino se tako može doći do titule najboljih. Ova titula mi puno znači, jer sam uložio cijeli život u rad s psima, kaže Franko Geržinić.

Svaki se lovački uspjeh pomno prati u matičnom lovačkom društvu. Franc Arman, predsjednik Lovačkog društva Vižinade kaže kako je Franko strastveni lovac i uzgajivač, naširoko poznat. Na to smo, dodaje Arman, stvarno ponosni.

Obitelj Franka Geržinića oduvijek se bavila lovom i uzgojem čistokrvnih pasa. Tu je ljubav prenio i na sinove Leona i Erika Geržinića. Erik kaže da su se oni tek nedavno počeli baviti lovom, te da za rad s psima treba doza ozbiljnosti i zrelosti.

Uzgoj pasa, dresura, lovstvo - duga je to obiteljska tradicija, koja se u Geržinića uspješno prenosi na mlađe naraštaje.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Franko Geržinić i njegov pas Brutus iz Vižinade državni prvaci u lovu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.