Hrvatski radio

Radio Pula

Fratarski otok za posjetitelje otvoren krajem lipnja

02.07.2020.

14:23

Autor: Nives Kalebić

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

Nešto kasnije nego prošlih godina zbog epidemije koronavirusa Fratarski otok otvoren je za posjetitelje. No spremno su dočekani prvi gosti, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Brod za otok vozi uobičajeno, no više se gostiju očekuje tek od sredine mjeseca.

-

Fratarski otok prostire se na čak 18 hektara, stoga je privatnost i sigurnost na otoku zajamčena. A to je ono što je ove sezone potrebno, ističe Vjekoslav Jozanović direktor tvrtke Fratarski d.o.o.

Premda je na otoku već priličan broj ljudi podignuo šator, ipak je ta brojka znatno manja nego lani. Više se gostiju očekuje na vrhuncu sezone od 15. srpnja do 15. kolovoza. Jednodnevnih izletnika ima, najviše vikednom pa i brod koji s pulske Bunarine vozi na Fratarski otok ove sezone vozi uobičajeno. Brod kreće svaki puni sat od 9 ujutro do 21 navečer.

Ove se godine u Fratarski otok nije značajnije ulagalo, sanirana je samo šteta koja se dogodila uslijed nevremena tijekom zime. No ipak na početku godine stiglo je veliko ekološko priznanje - Fratarski je otok dobio oznaku Eko plaža, za što su se morali zadovoljiti i zahtjevni uvjeti, ističe Vjekoslav Jozanović.

Eko plaža smještena je na sjevernoj strani otoka, neposredno uz glavni mol i recepciju kampa. Šljunčana je i prostire se na 350 metara, dok je u zaleđu prirodna borova šuma. Na plaži je tenda za presvlačenje, u blizini spremnici za otpad, a na sto metara sanitarni čvor s pitkom vodom i tuševima s toplom vodom iz solarnih kolektora, zaključio je Vjekoslav Jozanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.