Hrvatski radio

Radio Pula

Galižana dobila maketu starog dijela sela

21.01.2017.

09:50

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Giovanni Fabris iz Galižane, pokraj Pule napravio je maketu starog dijela svojeg sela. Za to mu je trebalo godinu dana, a maketa se prostire na površini od 15 četvornih metara. Ideja je, kaže, došla iznenada.

Kuće su visoke poput njemačkog ovčara, a škure su tek nešto veće od nožnog palca. Ipak, prava je to Galižana. S krovovima, golubovima, šternama, pa čak i kamenim klupicama. Na ideju da napravi ovo malo čudo umirovljeni je Giovanni Fabris došao iznenada. " I onda sam rekao ženi jedan dan -ma znaš šta ja ću napraviti maketu ću probati napraviti s kamenjem. Ona meni kaže pa ti si lud, jer ti nisi nikad to napravio".

Ali najbolje ideje uvijek su pomalo ludo. Počeo je sa zvonikom, čiji je najmanji prozor koristio za mjerilo. Napravio je i palaču u kojoj sa suprugom stanuje. Bilo je važno, kaže, u detalje poznavati mjesto. Najteže je bilo s krovovima. "Nije kockasto, kako bi rekao. To je sve van mjere, gore jedno, dolje jedno, simo tamo, i onda je malo problem jer je to napravljeno na licu mjesta".

Na svoje je djelo potrošio 50 kanti sitnog kamena, te 40 vreća ljepila za keramiku. I još žali što nije bilo više mjesta, i što maketa nije veća. A njegova mu se Galižana, kaže, više sviđa od današnje, prave. Nije teško zaključiti zašto.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

5. Pula Marathon

Pula Marathon