Hrvatski radio

Radio Pula

Glazbenik Prince i njegova bogata glazbena ostavština

26.04.2016.

15:37

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nedavno preminuli glazbenik Prince prodao je više od 100 miljuna albuma diljem svijeta. Svoju je glazbu sam izvodio, no pisao je i producirao za kolege pa je tako surađivao s mnogim glazbenicima tijekom trdesetogodišnje karijere.

Chaka Khan, Martika, The Bangles, Stevie Nicks, Madonna, dug je popis glazbenika s kojima je Prince surađivao na albumima tijekom svoje bogate karijere. Jedan od najvećih uspjeha svakako je postigla Sinead O'Connor izvodeći Princeovu pjesmu "Nothing Compares 2 U". Riječ je o pjesmi koju je glazbenik sredinom osadesetih godina prošloga stoljeća objavio na svojem albumu "I Do Not Want What I Haven't Got", no planetarni uspjeh postigla je tek 1990. godine u izvedbi osebujne irske pjevačice.

 

Dobru je suradnju imao i s Madonnom kojoj je napisao pjesmu "Love song" za njezin hvaljeni album "Like a prayer", a veliki je uspjeh postigla njegova "Manic Monday" u izvedbi ženskog sastava The Bangles. MC Hammer također je iskoristio Princeov talent i to u velikom hitu "Pray" u kojem se čuju dijelovi Princeove uspješnice "When Doves Cry".    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.