Hrvatski radio

Radio Pula

Gospoda Glembajevi u baletnom izdanju na pulskoj Katarini

06.06.2018.

16:41

Autor: Tatjana Kaštelan

Irena Hrstić, Krešimir Raguž, Dubravka Vrgoč (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Irena Hrstić, Krešimir Raguž, Dubravka Vrgoč (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U suradnji gospodarstva, kulture i zdravstva u Puli će 29. lipnja biti izveden balet Gospoda Glembajevi, u gostovanju ansambla HNK Zagreb. Riječ je o humanitarnoj izvedbi za pedijatriju Opće bolnice Pula. Baletno gostovanje Gospoda Glembajevi ansambla HNK Zagreb najavljeno je u INK-u u Puli.

To je suradnja Kermas grupe, zagrebačkog HNK-a, pulske bolnice i Istarskoga narodnog kazališta. Humanitarni nastup namijenjen je Odjelu za pedijatriju pulske Opće bolnice.

Za djecu na koju smo svi slabi, rekla je ravnateljica bolnice Irena HrstićOvisno o prikupljenih planiranih 250 tisuća kuna s PDV-om, prioritetno se nabavljaju defibrilator za djecu koji služi za reanimaciju, potom monitor vitalnih funkcija te holter EEG, uređaj za 24-satno snimanje moždane funkcije odnosno u dijagnostici dječje epilepsije.

Gospodarstvo je odlučilo odvažiti se i preko kulture donirati zdravstvo. Član Uprave Kermas grupe Krešimir Raguž kaže kako je ovo u stvari neformalni poziv ostalima da se uključe u akciju te pomognu tamo gdje treba. Zdravstvo, ne treba ni govoriti zašto, situacija u hrvatskom zdravstvu jest kakva je, dodaje Raguž. S druge strane je kultura, Gospoda Glembajevi, ili bilo koji balet HNK u Zagrebu, jer dovesti ga u Pulu intencija je ovog kazališta već neko vrijeme. Mi smo tu malo pomogli, malo smo to požurili. I potrudili smo se, uložili smo puno truda i novca za nešto posebno, ističe Raguž.

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč najavila je poseban doživljaj pod nebom. Kakvi će se Glembajevi gledati? Starog Glembaja proučavao je Leo Mujić. Uz glazbu Bethovena i Rahmanjinova te uz dvadesetak naših sjajnih plesača prepričao je zapravo cijelu tu priču i donio tu specifičnu Krležinu atmosferu na pozornicu. Kao što je poznato Glembajevi svjedoče o turbulentnom vremenu te na neki način govore o početku 20. ali se referiraju i na 21. stoljeće, pojašnjava Vrgoč.

Doista me veseli što INK može biti partner u ovom projektu koji je nadasve humanitarnog karaktera, no ono što me osobito veseli jest to da će pulska, istarska i šira publika imati priliku vidjeti vrhunsko umjetničko baletno ostvarenje. To su 'Gospoda Glembajevi', u koreografiji Lea Mujkića i u izvedbi sjajnoga Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, ističe ravnateljica INK-a Gordana Jeromela KaićI volim reći da smo zapravo mi ti koji uz pomoć gospodarstva možemo više skrbiti o duhovnom zdravlju naših sugrađana, dodaje Jeromela Kaić.

U humanitarnoj prodaji od sutra je 1200 sjedećih mjesta za balet Glembajevih, ulaznica stoji 250 kuna što je 300 tisuća kuna više od očekivanih 250 tisuća.

Balet će se otplesati na otoku Sveta Katarina Monumenti 29. lipnja s početkom u 21 sat i 30 minuta.

Sve o 'Gospodi Glembajevima' u baletnom izdanju koje je okupilo gospodarstvo, zdravstvo i kulturu poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.