Hrvatski radio

Radio Pula

Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore Pula o problemu nedostatka radnika

16.12.2016.

16:38

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli je održana sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula. Naglasak je bio na problemu nedostatka radne snage. Nedostatak radnika postao je ozbiljan i velik problem kako u Istri tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Ne nedostaju radnici samo u deficitarnim zanimanjima – turizmu, građevinarstvu, prometu, već i oni koji bi imali kompetencije za modernog industrijskog radnika.

Rješenje je partnerski odnos između obrazovnog sustava, poslodavaca i mladih ljudi – riječ je o sklapanju ugovora o školovanju kako bi dobili kvalitetnog radnika za konkurentno gospodarstvo, kaže predsjednica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić. U međuvremenu treba imati sluha za uvoz radne snage.

Država ne obavlja svoj posao – ništa se ne poduzima u obrazovanju a trebalo je odavno. Hrvatska udruga poslodavaca, pak, od iduće godine kreće s konkretnim programom u suradnji s EBRD-om, kaže predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja.

Statistiku, koja je slična predratnom razdoblju, iznijela je Tanja Lorencin Matić s pulskog Zavoda za zapošljavanje, o prijavljenima na mirovinsko govorila je Denis Lukež iz pulskog ureda zavoda za mirovinsko osiguranje. A važnije stavke nove porezne reforme ponovila je Ingrid Žudih Koroman iz Ministarstva financija.

Opširnije poslušajte u nastavku, uz izjave Jasne Jaklin Majetić i Gordane Deranja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.