Hrvatski radio

Radio Pula

16:24 / 13.06.2018.

Autor: Tatjana Kaštelan

Gospodarstvu trebaju radikalne promjene

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Hrvatsko gospodarstvo sporo se razvija. Mladi napuštaju zemlju jer ne vide svoju budućnost. Sve je veći broj prezaduženih i blokiranih građana, ne vidi se perspektiva. Gospodarstvenici tvrde kako samo ozbiljnim pristupom i čim prije treba krenuti u spas ekonomije i dati šansu ljudima za bolji život.

Prema statistici iz ožujka Hrvatska broji 325 tisuća blokiranih građana. Uz njih tu su prezaduženi građani koji hodaju na rubu blokade, i pretpostavlja se da ih ima isto toliko. Uz to, politika nije odskočna daska, ne pruža ni podršku.

Igor Škrgatić, dopredsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca ističe kako politika stalno pokušava nametnuti neka rješenja koja su paušalna i jednostavna međutim rješenje je u individualnom pristupu. Treba stoga stvoriti savjetodavnu mrežu za građane.

Udruge Blokirani i Franak te udruge za zaštitu potrošača pomažu, no to nije dovoljno. Potreban je individualni pristup pomoći ljudima koji grcaju u dugovima i gube tlo pod nogama, ističe Igor Škrgatić.

Ako blokiranima i prezaduženima u Hrvatskoj pridodamo nezaposlene i umirovljene građane matematički je situacija neodrživa. Ono što bi trebalo jest osposobiti u radno aktivno stanovništvo nekoliko stotina tisuća građana iz skupina blokiranih, prezaduženih i nezaposlenih, ističe Igor Škrgatić.

Političari ne prihvaćaju činjenicu da je Hrvatska na dnu i da su sitne promjene zakonodavstva čisto gubljenje vremena. Nama trebaju radikalne mjere. Prema riječima predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca Gordane Deranje potrebna su nam drastična smanjenja kako bismo živnuli i krenuli.

Mladi ne vide perspektivu. No ne miruju već sami pokušavaju pokrenuti situaciju. Studenti i poduzetnici povezuju se novim projektom umrežavanja Business Club Starter koji je u Puli pokrenula Start Up udruga. Amel Hadžipašić, predsjednik Udruge ističe kako je cilj povezati mlade s poslodavcima.

Radikalne mjere jedini su izlaz iz krize. Hrvatska treba, prema riječima Gordane Deranje, krenuti odlučno i hrabro u reforme i tek tada će biti bolje.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.