Hrvatski radio

Radio Pula

Grad Pula i portal Gastroposao.eu u pronalasku kvalitetnog kadra u turizmu

23.05.2018.

14:41

Autor: Džana Banić

(foto: Marko Jurinec/Pixsell)

(foto: Marko Jurinec/Pixsell)

Foto: - / -

Grad Pula aktivno se uključuje u posredovanje zainteresiranih za zapošljavanje s poslodavcima u sektoru turizma i ugostiteljstva. Naime, grad će sufinancirati oglašavanje poslodavaca na internetskom portalu "Gastroposao. eu".

Gastroposao.eu jedini je domaći specijalizirani portal za traženje posla u turizmu i ugostiteljstvu. To je mjesto izravnog susreta ponuditelja i tražitelja, a kontakt se uspostavlja jednostavno - s nekoliko "klikova" na računalu ili mobitelu. Poslodavce će oglas na istaknutom mjestu, u trajanju od 30 dana stajati svega 100 kuna dok će ostatak platiti grad Pula koji se ovom proaktivnom mjerom uključuje u tržište rada u turizmu. 

Na Puljštini ima gotovo 500 obrta u ugostiteljstvu i mnogi od njih imaju problema s kvalitetnom radnom snagom, ističe pulski gradonačelnik Borisa Miletić: "Mislili smo da bi bilo korisno da i Grad koji s jedne strane naplaćuje najam poslovnih prostora od ugostitelja i zakup javnih površina, dio tih sredstava vrati poduzetnicima kroz subvenciju i omogući im lakši dolazak do kvalitetne radne snage", rekao je Miletić.

Turističke brojke u Puli svake su godine sve bolje, prate ih i novi turistički sadržaji za koje je potrebna kvalitetna radna snaga. Procjenjuje se kako trenutno poslodavcima u ugostiteljstvu nedostaje oko 150 radnika, ne računajući potrebe hotelskih kuća. Potrebe će biti sve veće jer se teži tomu da turističku sezona postane turistička godina, naglašava Miletić: " To je potrebno ne samo zbog gospodarstva već i zbog opterećenosti infrastrukture jer su ljetni mjeseci toliko popunjeni da je teško očekivati da će se tu dogoditi neki rast", ističe Miletić.

Takvu ambiciju nemoguće je ostvariti bez dobrih, pouzdanih i iskusnih radnika u turizmu. Prepoznaje to i Europska unija koja sufinancira specijalizirane portale za traženje takvih kadrova u sklopu čega je s 200 tisuća eura pomogla i pokretanje portala "Gastroposao.eu."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

21 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR