Hrvatski radio

Radio Pula

Grad Pula priča u slikama

24.12.2021.

13:18

Autor: HRT

Kabinet za asistivnu tehnologiju

Kabinet za asistivnu tehnologiju

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Projektom "Grad Pula priča u slikama" nositelja Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula, a koji je realiziran u suradnji s Gradom Pula, postavljeno je više komunikacijskih ploča za augmentativnu komunikaciju na javnim površinama i u javnim ustanovama Grada Pule kao podrška neverbalnoj djeci i odraslima.  

Komunikacijskim pločama se simbolizira okolina za govor putem piktograma (slika sa simbolima posebnog značenja). Takvim se simbolima koriste kako djeca, tako i odrasli koji su neverbalni, te ne mogu govoriti ili su u procesu usvajanja govora. Budući su takve ploče univerzalnog jezika pogodne su i za turiste drugog govornog područja.


- Ovu vrst komunikacije, pod nazivom augmentativna komunikacija, koriste djeca i odrasli iz autističnog spektra sa cerebralnom paralizom, usporenim razvojem govora, Down sindromom, osobe koje su nekom moždanom traumom izgubili mogućnost govora te svi ostali koji su zbog nekog oštećenja u nemogućnosti komunicirati svoje potrebe i želje govorom. Svakoj se komunikacijskoj ploči, ovisno o mjestu gdje je postavljena i koja joj je svrha, priprema poseban vokabular putem kojeg korisnici mogu iskomunicirati svoje potrebe u toj situaciji - kaže Ines Delzotto, stručnjakinja za asistivnu komunikaciju.


Izrađeno je ukupno 8 komunikacijskih ploča koje su postavljene na dječjem igralištu u Titovom parku, gradskim plažama (Ferijalni, Hidrobaza, Ambrela), u sklopu dvorišta Javne ustanove DV Mali svijet (ujedno predstavlja i simbol prijateljstva i uzajamne pomoći), a predstoji još ploče postaviti na dječje igralište/park u Šijanskoj šumi i Valkanama, te u neposrednoj blizini Arene (ploča sadrži kratke informacije o Areni i njezinoj povijesti).


Osim važnih javnih površina, ideja je simbolizirati sve javne ustanove grada Pule čije usluge koriste mališani.


- Tako će i svaka liječnička pedijatrijska i stomatološka ordinacija u gradu kao i OB Pula dobiti knjižice sa prigodnim i pomno odabranim socijalnim pričama. Odlasci kod liječnika, našoj populaciji djece predstavlja izrazito visok stres faktor. Neverbalna djeca ne znaju kako izreći svoja stanja i reći gdje ih boli te što se događa sa njihovim tijelom. Uz navedene knjižice, djeca će napokon moći reći što ih muči i gdje ih boli. To su malene knjižice u tipu slikovnica u kojem bi bio objašnjen liječnički pregled kako bi smanjili njihovu anksioznost i strah od nepoznatoga. Od gradske knjižnice, preko Arene pa sve do gradskog bazena naši će mališani moći komunicirati svojim simbolima - ističe magistra edukacijske rehabilitacije Marija Sertić Nađ koja je izradila sve socijalne priče.


Podrška za realizaciju projekta dobivena je od Švedsko-američke tvrtke Tobii Dynavox koja pomno prati aktivnosti promocije augmentativne komunikacije među ustanovama diljem svijeta. Od njih je zatraženo odobrenje radi korištenja Boardmaker programa odnosno simboličkog jezika koji je zaštićen kao takav.


Projektom se senzibiliziraju građani prema osobama s invaliditetom. One su najranjivija skupina u društvu, no onima koji, uz to, i ne govore doista je potrebna podrška. Realizacijom ovog projekta grad Pula postaje pionir u simbolizaciji grada.


Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula (DCZR Veruda Pula) ima prvi specijalizirani kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj. Nastao je uz pomoć brojnih donacija te se danas može pohvaliti visoko sofisticiranim repertoarom različitih instrumenata. AT tim čine dvije magistre edukacijske rehabilitacije, Ines Delzotto i Alba Čop s dodatnom stručnom specijalizacijom na području asistivne tehnologije koje su u kontinuiranoj sinergiji s ostalim članovima rehabilitacijskog tima Ustanove.


Korisnici DCZR Veruda Pula dolaze s područja cijele Istarske županije. 


- Sve što se danas u našoj domovini događa na tom planu, slobodno možemo reći da se rodilo iz krila naše Ustanove. U toj malenoj radionici čuda, sve ono što je nemoguće za osobe sa invaliditetom postane itekako izvedivo i realno. Naime, kod nas djeca koja ne govore mogu komunicirati zjenicom oka ili zrakom iz nosnica a nepokretni mogu pisati bradom ili obrazom, mogu crtati geometriju dahom. Dakle, naš KAT je mjesto gdje se dosanjaju oni najhrabriji snovi - zaključila je Loretta Morosin, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula.

Komunikacijska ploča

Komunikacijska ploča

Foto: Grad Pula / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.