Hrvatski radio

Radio Pula

Grad Pula uvodi rad za opće dobro bez naknade

21.06.2022.

11:16

Autor: HRT

Grad Pula

Grad Pula

Foto: Grad Pula / ustupljena fotografija

Grad Pula po prvi put uvodi mjeru rada za opće dobro bez naknade, aktivnost odobrenu Zakonom o socijalnoj skrbi. Koristit će je korisnici zajamčene minimalne naknade i obavljati u sredinama u kojima žive kako bi zajednici kroz svoj rad vratili financijsku pomoć, koju dobivaju za podmirenje svojih osnovnih životnih potreba.

-  U radovima za opće dobro bez naknade sudjeluju radno sposobni ili djelomično radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade ili članovi kućanstva s prijavljenim prebivalištem na području Grada Pule, a prema rješenju Centra za socijalnu skrb Pula. Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, korisnici zajamčene minimalne naknade u radovima za opće dobro mogu sudjelovati najviše 90 sati mjesečno - pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov.


S korisnicima koji se odazovu pozivu sklopit će se ugovor o radu za opće dobro bez naknade. Ukoliko se korisnik bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Grada Pule za sudjelovanje u navedenim radovima, ukida mu se pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, a sukladno Zakonu.


Radovi će se provoditi prema utvrđenom rasporedu, sukladno potrebama utvrđenim od strane Grada Pule, te će raspored izraditi Upravni odjel za društvene djelatnosti i mlade. Planira se da prvi radno sposobni korisnici krenu s radom početkom srpnja, nakon odrađene formalne procedure zaštite na radu. U početnoj fazi provođenja, korisnici će krenuti s radom za opće dobro bez naknade u suradnji s Herculaneom, dok će se kasnije uključivati i kod drugih ustanova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.