Hrvatski radio

Radio Pula

Grad Vodnjan postavio skivene kamere na ilegalnim odlagalištima otpada

07.02.2016.

09:12

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Vodnjan nikako nije mogao doskočiti problemu ilegalnog odlaganja otpada. Kako bi razotkrili počinitelje, na potencijalna su odlagališta postavili - skrivene kamere. Rezultat nije izostao i u Gradu su zasad zadovoljni.

Ove skrivene kamere sigurno neće razveseliti onoga koga budu snimile. Postavljaju se na raznim mjestima, a jednako dobro snimaju i danju i noću. Komunalni redar Roberto Ostoni objašnjava kako one imaju senzor koji se uključi kada prekršitelj dođe na jednu daljinu od senzora od nekih 20-25 metara.Onda se događa da kamera u jednom trenutku počne i snimat i svakih dvadeset sekundi i slika počinitelja.

Dokazni materijal je tu, a komunalnom redaru obavijest stiže mobitelom. Grad Vodnjan u ovaj je sustav uložio dvadesetak tisuća kuna, a u godinu dana im se već isplatilo. Otkrili su 12 prekršitelja. Gradonačelnik Klaudio Vitasović ističe kako iz godine u godinu Grad Vodnjan troši velike novce za sanaciju divljih odlagališta, otprilike je to 150 do 200 tisuća kuna godišnje. I to nas je navelo da razmislimo kako na drugi način to rješavati.

Najčešći otpad na divljim deponijima je građevni. No, građevinari, koje smo sreli na ulicama, hvale novi sustav.
"Super. Nešto najbolje što je napravio. Da ne odlažemo i da ne budemo nekulturni"."Gdje vi odlažete otpad? Dosad sve u Banjole. Znači normalno u Banjolama smo išli s uredno s plaćanjem, normalno uredno sve pošteno. Okoliš treba čuvati". 


Kazna za ilegalno odlaganje otpada za fizičke osobe iznosi od 3 do 10 tisuća kuna, a za tvrtke od 300 tisuća do 700 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.