Hrvatski radio

Radio Pula

Građani negoduju zbog sječe čempresa oko Arene

14.02.2019.

12:40

Autor: Nives Kalebić

foto: HRT Centar Pula

foto: HRT Centar Pula

Foto: - / -

Uređenje uspona Marijana Rotara s lijeve strane pulske Arene izazvalo je negodovanje Puljana. Posjećeno je sedam velikih starih stabala čempresa. No u Arheološkom muzeju Istre ističu - uređenjem uspona želi se što više istaknuti najznačajniji pulski spomenik kulture.

Prolaz pored Arene hortikulturalno je uređen 1908-me godine. Od tada do danas ostalo je malo onoga što je prvotno osmišljeno. Pa se krenulo u uređenje, no pritom su posjećeni pretežito zdravi čempresi. Oni su navodno zaklanjali pogled na Arenu. 

Uspon se planira kompetno urediti, ali na način da se Arena stavi u prvi plan, kaže ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo te dodaje da je u originalnom planu 1908. godine bilo posađeno nekoliko čempresa, a ostalo je bilo nisko grmoliko bilje koje je dozvoljavalo da se spomenik istakne.
No udruge Zelenih ističu, stabla je trebalo sačuvati. Irena Burba iz Zelene Istre navodi primjer ladonje ispred Društvenog centra Rojc koja je također trebala biti posjećena, no zajedničkim snagama projekt se promijenio. Našlo se rješenje, stablo je spašeno.
Može se napraviti posebna armatura kojima se sačuvaju korijeni stabla na poseban način. Ustvari na pažljiviji način raditi građevinske radove možemo onda i spasiti stablo.
Kako će izgledati uspon Marijana Rotora znat će se polovicom srpnja, kada radovi vrijedni više od 4 milijuna kuna trebaju biti gotovi. Ono što je sigurno da hladovine ovog ljeta tamo neće biti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.