Hrvatski radio

Radio Pula

Pastrovicchio i Bassanese o bespravnoj gradnji - Miletić odgovorio

21.03.2023.

13:33

Autor: HRT

Konferencija za medije Pastrovicchio/Bassanese

Konferencija za medije Pastrovicchio/Bassanese

Foto: Grad Vodnjan / ustupljena fotografija

Komunalno redarstvo Grada Vodnjana obavilo je 760 terenskih očevida po pitanju bespravne gradnje, od čega je izdalo 45 rješenja o uklanjanju iz svoje nadležnosti. Još 79 prijava proslijeđeno je šumarskoj inspekciji te 40 prijava građevinskoj. O tome je novinare izvijestio gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio s gradonačelnikom Umaga Vilijem Bassaneseom na konferenciji u bespravnom naselju kod Mandriola nedaleko od Barbarige. Postupanje komunalnog redarstva rezultati su dvomjesečnog intenzivnog rada nadležnog gradskog odsjeka nakon provedene edukacije gradskih djelatnika u siječnju.

- Za sada su uklonjena samo dva objekta samoinicijativno. Za ostale čekamo povratnice, očitovanja, sve po rokovima, i zadnji dokument - rješenje o uklanjanju. Ako onda po rokovima ne uklone objekt, onda ide upravni postupak pa kazne. Nama je cilj da vlasnici što prije sami uklone nelegalne objekte - rekao je Pastrovicchio i naveo da je u takvom postupku oko 400 predmeta. Odgovarajući na pitanje novinara, istaknuo je da od 15 objekata u Istri, koje ruše po rješenju građevinske inspekcije, nijedan nije na Vodnjanštini, ali je građevinska inspekcija postavila oko 45 oznaka o zatvaranju gradilišta na tom području.


- Takvom intenzivnom postupanju nadležnog gradskog odsjeka prethodila je analiza stanja na terenu, komunikacija s građevinskom i šumarskom inspekcijom te analiza postupanja komunalnog redarstva Grada. Utvrđeno je da je veliki broj ozakonjenih zgrada ponovno bespravno rekonstruirano, da Grad do 2021. nije ažurno provodio mjere iz svoje nadležnosti komunalnog redarstva, niti je ažurno prijavljivao nezakonitu gradnju nadležnom inspektoratu - rekao je Pastrovicchio.


Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese naveo je da s Edijem Pastrovicchiom želi osvijestiti javnost što se zbiva u prostoru.


- Ovaj problem traje 30 godina i ostavština je IDS-ove vlasti. Bespravna gradnja te uzurpiranje poljoprivrednog i šumskog zemljišta je bumerang licemjerne politike i licemjernog društva. Veliki udio odgovornosti snosi i župan Boris Miletić, koji je bio predsjednik IDS-a i koji je bez znanja gradonačelnika Pastrovicchija sazvao ovdje konferenciju za medije, po čemu je očito da samo radi na svom PR-u. Da je imao želje riješiti bespravnu gradnju, mogao je to dok je bio u moći, dok je bio predsjednik IDS-a - rekao je Bassanese.


Iznio je podatke: Istra je 1993. imala oko 200.000 stanovnika i 50.000 nestalnih stanovnika, a po procjenama ih je oko 10.000 stanovalo u barakama i kamp-kućicama. Nelegalnih objekata je tada po procjeni bilo 16.000. Danas Istra ima 200.000 stanovnika te oko 170.000 nestalnih, a procjena je da ih je 50.000 smješteno po barakama i po kamp-kućicama, ili kako je rekao: "po šumama i gorama". Prije početka legalizacije, broj nelegalnih objekata je prelazio 100.000.


- Istra je vodeća po bespravnoj gradnji. Uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta je veliki biznis. Ugrožava nam opstanak - održivi razvoj i budućnost. Zakazali su svi: župani prije svega, sve institucije, društvo... - rekao je Bassanese koji rješenje problema vidi u izmjenama pravilnika i tumačenja, u reorganizaciji sustava i spuštanja dijela ovlasti komunalnim redarima.


- Zato nam treba država i inspektori. Problem je u nejasnim zakonima i nemogućnosti djelovanja, jasne odrednice iz zakona i pravilnika - rekao je i naveo da su geodeti izvan svih institucija, jer izradom rješenja za objekt koji bi građevinska inspekcija trebala rušiti, dovodi do toga da katastar isti objekt ucrtava, a sud uknjižuje, i na temelju čega vlasnici dobivaju kućni broj i prebivalište. Za njega je akcija građevinske inspekcije u Istri, kojom su u Umagu srušena tri objekta, samo kap u moru, ali ističe da je ipak zadovoljan time da se išta pokrenulo.

Istarski župan Boris Miletić reagirao je na istupe Pastrovicchia i Bassanesea: "Svakako su hvalevrijedni svi napori istarskih gradova i općina u borbi protiv bespravne gradnje, poput 760 odrađenih terenskih očevida komunalnog redarstva Grada Vodnjana. No, vrlo su čudni i krajnje licemjerni komentari gradonačelnika Bassanesea. Vili Bassanese je gradonačelnik Umaga punih 14 godina, a Umag je devastiran bespravnom gradnjom pa se čovjek treba s pravom zapitati - što je on radio po tom pitanju od 2009.!? Prema izvidima na terenu županijske Javne ustanove Nature Histrice, u Umagu je cijela obala devastirana. Uz obalu su vidljivi betonski zidovi visine 3 m, izbetonirani molovi, a o bespravnoj gradnji na šumskom području da ni ne govorimo! Spomenimo i projekt šetnice u dužini od 40 km s kojim se gradonačelnik Basanesse naveliko hvali. Naime, ne radi se tu ni o kakvoj prirodnoj šetnici, već asfaltiranoj stazi, poput ceste i to uz samo more s ogromnim negativnim utjecajem na prirodu i okoliš. Za navedeni zahvat nužna je procjena utjecaja na okoliš koju je Grad Umag izbjegao na način da, i dalje cijepa zahvat i "uređuje“ šetnicu u segmentima na što je županijska JU Natura Histrica upozorila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Kao što znamo, nadležnosti građevinske inspekcije su u rukama države, a osobno na ilegalnu gradnju u Istri upozoravam već dugo vremena. Upravo zato mi je drago, da se na moju inicijativu nešto konačno pokrenulo i da je Građevinska inspekcija konačno povećala broj inspektora na terenu, kao i započela s rušenjem nelegalnih objekata. Žao mi je ako to g. Bassaneseu smeta“, poručio je Miletić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.