Hrvatski radio

Radio Pula

Gradovi imaju veliku ulogu u razvoju poduzetništva

04.04.2017.

11:48

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradovi imaju veliku ulogu u razvoju poduzetništva na svojem području kao i u privlačenju sredstava iz fondova Europske unije, rečeno je u Rapcu na okruglom stolu o ulozi gradova u razvoju poduzetništva, na kojem su se okupili predstavnici lokalne zajednice i gospodarskog sektora.

Labin se nakon 90-tih godina i zatvaranjem mnogih strateških tvornica susreo se s velikim izazovima na koji način riješiti problem nezaposlenosti. No programima pokrenutim 1997. i 1998. godine preuzeti su objekti tamošnjeg rudnika, pokrenut je poduzetnički inkubator, uz ostalo osnovana je poslovna zona Vinež.

Trenutačno se tamo provode edukacije i osposobljavanje radne snage prema potrebama tržišta, ističe gradonačelnik Labina Tulio Demetlika. Grad je u jačanje gospodarstva uložio značajna sredstva, kaže Demetlika dodajući kako se iz proračuna državnog, županijskog i gradskog u proteklih deset godina u industrijsku zonu uložilo 12 milijuna kuna. U kamate gdje smo sufinancirali kredite labinskim poduzetnicima od 2006. do 2016. godine financirano je 2 milijuna i 400 tisuća kuna. Godišnje malim obrtnicima se dodjeljuje 500 tisuća kuna za pokretanje malih tvrtki ili obrta, a financira se i županijski Fond za poljoprivredu i agroturizam, zaključuje Demetlika.

Bez aktivne i kvalitetene uloge gradova i općina nema iskoraka u razvoju. Država propisuje pravila igre, no nositelji razvoja su jedinice lokalne samouporave, istaknuo je predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Dodaje kako su za daljni razvoj važan i novac iz fondova Europske unije. Kvaliteta programa i brzina reakcija preduvjet su da se namakne europski novac, a Labin sa svojom praksom je u Hrvatskoj pozitivan primjer, kaže Turk.

Donošenje i usvajanje prostornih planova, razvojnih programa i projekata u rukama je gradova i općina. Država često zbog raznih zavrzlama oko birokracije koči određene projekte, no ako lokalna samouprava ima dobre projekte i suradnju s gospodarstvom i investitorima, tada, čulo se u Rapcu dolazi do uspjeha.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.