Hrvatski radio

Radio Pula

Gradsko vijeće Pule o Odluci o uređenju prometa u Puli

08.08.2016.

13:11

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradsko vijeće Pule trebalo bi donijeti odluke o uređivanju parkirališne površine, načinu, zabrani i mjestima ograničenog parkiranja te cijene naplate parkiranja. O tome će se raspravljati nakon odluke Visokog upravnog suda koji je poništio dijelove Odluke o uređenju prometa na području Grada.

Visoki upravni sud spornim je proglasio nekoliko članaka dosadašnje Odluke o uređenju prometa u Puli koju je donio gradonačelnik nakon što ga je ovlastilo Gradsko vijeće. Sud je spornim proglasio članke jer smatra da Vijeće nije smjelo ovlastiti gradonačelnika za donošenje te odluke već je ono trebalo usvojiti spornu odluku. Stoga je i glavna točka poslijepodnevne sjednice donošenje odluke o uređivanju parkirališne površine, načinu, zabrani i mjestima ograničenog parkiranja te cijene naplate parkiranja.

Unatoč upitima iz Grada danas nisu htjeli komentirati spornu situaciju. Odluku Vrhovnog upravnog suda pojasnio je odvjetnik Luka Kučerka koji djeluje u suradnji s odvjetnikom Branislavom Vukojevićem.

Istaknuo je kako smatra da građani koji su plaćali parkiranje u razdoblju od 2010. godine pa do donošenja novih akata Grada Pule koji su u tijeku i koji će biti u skladu s presudom Vrhovnog ustavnog suda, imaju pravo zahtijevati vraćanje novčanih iznosa koje su uplatili radi parkiranja u Puli. Odnosno, oni građani koji su zaprimili rješenje o ovrsi radi neplaćanja parkiranja imali bi pravo, u parničnom postpku koji je pokrenut povodom pravodobnog prigovora, isticati na ništavnost samih ugovora o parkiranju jer pravni učinak ukinutih odredbi odluke o uređenju prometa u Puli djeluju od trenutka donošenja odluka od kolovoza 2010. a ne od trenutka objave u Narodnim novinama, ocijenio je odvjetnik Kučerka.

Odluka Visokog upravnog suda počinje biti pravovaljana objavom u Narodnim novinama, odnosno za mjesec do dva dana, pa će u međuvremenu, ako Gradsko vijeće poslijepodne prihvati Odluke o uređenju prometa na području Grada, parkiranje u Puli legalno urediti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.