Hrvatski radio

Radio Pula

Gripa i atipične upale pluća

21.01.2015.

15:09

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sezona gripe je već polako počela, a građani se sve češće javljaju liječnicima sa simptomima upale pluća. Posljednje dvije godine broj tipičnih i atipičnih upala pluća povećan je za pedeset posto u odnosu prema 2012., kažu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Atipična upala pluća ne može se otkriti samo pregledom stetoskopom, nego isključivo rendgenskim snimanjem, ustvrdila je voditeljica epidemiološke službe Vlasta Skopljak. Pacijent se treba svakako javiti liječniku ako ima simptome upale pluća. Posljednje dvije godine primijetili smo osjetan porast broja upala pluća, nastavlja Skopljak, no napominje kako je to česta pojava kao i s drugim zaraznim bolestima koje povremeno buknu i onda se povuku nakon nekog vremena.

Prevencija je prvi i osnovni korak u zaštiti od ove bolesti, poručuje doktorica Skopljak. Preporučuje se izbjegavati dulji boravak u prostorijama s puno ljudi, a ako je to neizbježno, onda takve prostorije treba prozračivati. Treba se liječiti kod kuće kako ne bi ugrožavali druge, pri kašljanju stavljati na usta maramice, prati ruke i pokušati, koliko je to moguće, ojačati prirodni imunitet.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.