Hrvatski radio

Radio Pula

HGK: Podržite hrvatsku proizvodnju, kupujte domaća božićna drvca

08.12.2020.

16:51

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Hrvatskoj imamo oko tisuću domaćih proizvođača koji svoja drvca većinom prodaju na domaćem tržištu. Hrvatska gospodarska komora uoči njihove kupnje poručuje: obratite pozornost na posebne markice koje moraju imati drvca koja se plasiraju u prodaju i odaberite ono koje je proizvedeno u Hrvatskoj.

Za tradicionalni božićni ugođaj neizbježno je božićno drvce čija masovna prodaja uskoro počinje, a na tržištu su najzastupljenije obična smreka (Picea abies) i srebrna smreka (Picea punges) te u manjem broju obična jela (Abies alba).

U Hrvatskoj imamo oko tisuću domaćih proizvođača koji svoja drvca većinom prodaju na domaćem tržištu.

- Prema podacima Državnog zavoda za statistiku naši su proizvođači prošle godine na tržište plasirali više od 200 tisuća drvaca. S obzirom na tako velik broj domaćih proizvođača potencijal izvoza je značajan, posebice kada uzmemo u obzir da smo prošle godine izvezli tek 310 komada drvaca, samo u Bosnu i Hercegovinu i u vrijednosti manjoj od 1300 eura. U istom razdoblju je uvezeno više od 28 tisuća komada božićnih drvaca, od čega dvije trećine iz Danske, koja je i najveći europski izvoznik božićnih drvaca - rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević pojasnivši kako se uglavnom radi o nordijskoj jeli (Abies nordmanniana) koja bolje uspijeva u blažoj klimi, a pozvao je i sve građane da ove godine kupuju živa, hrvatska božićna drvca.

Prirodna drvca u odnosu na umjetna imaju i brojne prednosti. Uzgajaju se u rasadnicima i na poljoprivrednim površinama pa ne ugrožavaju šumske ekosustave. Istovremeno, proizvode kisik te u životnom vijeku utječu na uklanjanje CO2 iz atmosfere. Procjenjuje se da jedan hektar površine božićnih drvaca godišnje može apsorbirati do 1 tone CO2.

Prodavati i proizvodit božićna drvca mogu samo one fizičke i pravne osobe koje su upisane u Upisnik dobavljača božićnih drvaca. Među najvećim domaćim proizvođačima su Hrvatske šume.

- U sklopu naše rasadničarske proizvodnje podižemo i nasade božićnih drvaca. Trenutačno je na površini od cca 40 hektara zasađeno 140 tisuća sadnica obične i srebrne smreke, a u manjoj količini jele i pančićeve omorike namijenjene isključivo za božićna drvca. U protekloj godini prodano je oko 7300 komada gotovog proizvoda, uglavnom domaćim tržnim centrima i dijelom u maloprodaji. Ova godina pokazuje uzlazni trend potražnje domaćeg tržišta. Cilj nam je postići godišnju isporuku zrelih stabala božićnih drvaca od 30 do 50 tisuća komada, kako za domaće tako i za europsko tržište koje nam se polako otvara - poručio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Objasnio je kako je cjelokupna proizvodnja božićnih drvaca nastala u vlastitoj proizvodnji, od sjemena preko repromaterijala do gotovog proizvoda. Na taj se način nastoji domaćim proizvođačima osigurati kvalitetan repromaterijal proizveden od sjemena sakupljenog u autohtonim šumskim sastojnima i prilagoditi ga našem klimatskim prilikama. - Na taj način razvijamo gotov hrvatski proizvod, potičemo privatnu proizvodnju i štitimo naše šume od ilegalne sječe - poručio je Jakupčić.

Jedno drvce prosječno se uzgaja deset godina, a svake godine se sade nova koja zamjenjuju prodana. Jednako tako, životni vijek drvca ne završava s istekom blagdana. U skladu s principima kružnog gospodarstva, drvca se prikupljaju i zbrinjavaju na kompostištima, a sve organiziraju ovlaštena društva za zbrinjavanje otpada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.