Hrvatski radio

Radio Pula

HGK: Žene se moraju odvažiti, prilika i potpora ima

05.06.2018.

15:40

Autor: Tatjana Kaštelan

Financiranje ženskog poduzetništva HGK, Županijska komora Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Financiranje ženskog poduzetništva HGK, Županijska komora Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Puli je održana konferencija o financiranju ženskog poduzetništva. Nakon brojnih hrvatskih gradova istarske poduzetnice okupile su se u Županijskoj gospodarskoj komori. Organizatori su mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria te Institut za razvoj ženskog poduzetništva Adria.

Žene vode 30 posto hrvatskog poduzetništva. Javni a posebice privatni sektor sve više prepoznaje ženu kao jaku tržišnu nišu kojoj se treba prilagoditi, ističe u ime organizatora Ivana Matić, osnivačica mreže Žena u biznisu, Women in Adria.

Poduzetnice najviše koriste programe fondove Hamag i HBOR, no bankarsko financiranje dolazi u većem stupnju razvoja biznisa ali tu dosta imaju mogućnosti osobito kod kreditne linije HBOR-a, ističe Ivana Matić.

A HBOR je 2012. godine otvorio kreditni program za poduzetnice koje imaju preko 51 posto vlasništva poduzeća ili obrta, s kamatnim stopama od dva, u konačnici i do jedan i pol posto. Potom s dužim rokovima otplate, čak i bez osobnog učešća, ističe Cinzia Zubin, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Istru.

Prevladavaju uslužne djelatnosti, to su manji iznosi kredita. Od odobrenja u Hrvatskoj do danas izdano je oko 500 kredita, u Istarskoj županiji je to 51 kredit odnosno negdje oko skoro tri milijuna eura, pojašnjava Zubin.

Kako financirati žensko poduzetništvo u anketama Gospodarske komore jedno je od najčešćih pitanja, ističe Damir Sirotić, direktor Županijske gospodarske komore Pula. Vjerujemo da se situacija popravlja, dodaje Sirotić, jer Europska unija i Hrvatska poduzimaju mjere da se na neke povoljnije načine isfinancira početak rada poduzetnica.

Premda imamo Strategiju razvoja ženskog poduzetništva do 2020. godine, svi su poticaji ukinuti, ističe Alida Perkov, predsjednica BPW Kluba ženskog poduzetništva Pula. Treba stoga početi s provođenjem mjera te strategije, ističe Perkov. Uz strategiju, treba stvoriti zajedničku platformu gdje bi se udruge poduzetnica spojile u mrežu na razini Hrvatske kako bi se postigli navedeni ciljevi, dodaje Perkov.

Natalija Crnički, vlasnica je tvrtke s aplikacijom osmišljenom za rad u salonima i ordinacijama koja omogućava vođenje posla na daljinu. S programom je 2016. godine aplicirala na natječaj iz EU fondova za novoosnovana poduzeća i inovacije. Dobila sam devedeset posto potpore, pojašnjava Crnički, što u brojkama znači milijun i 600 tisuća kuna. Sugeriram svakome tko želi ući u takvo nešto neka aplicira jer je ovo stvarno pun pogodak.

Žene se moraju odvažiti, čulo se na konferenciji, još zaziru od samozapošljavanja i vođenja biznisa. Zapravo su podijeljene između obitelji i posla. Ovakvi susreti, razgovori i informiranje o programima financiranja zasigurno mogu pomoći.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.