Hrvatski radio

Radio Pula

Hoće li se Uljanikovi radnici ikad vratiti u tamošnje hale?

04.12.2019.

13:07

Autor: Marko Percan

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Stotinjak se radnika vratilo u brodogradilište Uljanik. Čište, kose travu, podmazuju - rade sve osim onoga do čega im je stalo - gradnja brodova. Može li se ona u Uljaniku pokrenuti, malo je vjerojatno.

Nade se u Uljaniku polažu u izvješće stečajne upraviteljice Marije Ružić koja predlaže likvidaciju Uljanika i osnivanje nove tvrtke na koju bi se prenijela koncesija.

S druge strane svlačionica na Uljanikovom otoku, nekada puna radnika, danas je prazna. "Kao što vidite, sada je sve prazno, zapušteno, sve uništeno kao i cijeli Uljanik u principu, čeka neke bolje dane", ističe Marko Alviž iz Uljanik brodogradilišta d.d. u stečaju.

Te bolje dane stari uljanik neće dočekati. Brodogradnja u Puli možda hoće. I to na način da se sve ono dobro, koncesija, oprema i ljudi koji bi se zaposlili, prenese u jedno društvo koje nema tog tereta, dok bi se Uljanik d.d. likvidirao, a s ovim bi se nastavila djelatnost brodogradnje i s time bi nastavili Uljanikovu tradiciju, pojasnio je bivši radnioki i vjerovnik Samir Hadžić

Ta tvrtka je Uljanik brodogradnja 1856. Nade se polažu u jedini brod na navozu. "Jedan od najboljih brodova u toj klasi, taj brod je gotov 40 posto, i on bi za razliku od prijašnjeg plana koji se temeljio na gradnji 514, trebao biti temelj za oporavak novog Uljanika", ističe Marko Alviž. 

No, ima li radnika za novi Uljanik? "Došli smo raditi i time pokušat obnovit staro brodogradilište, zapravo nikad neće biti ono staro ali ajmo od početka, pa da krenemo radit dalje brodove", kaže Franko Belas iz Uljanik brodogradilišta d.d. u stečaju. Dodaje i kako se trenutačno kosi trava, pripremaju razni pogoni, podmazuju se dizalice, pripremaju se hale, spremaju se razni alati, da se vidi što ima točno.

Razgovara se s bivšim radnicima. Treba znati na koga se može računati ako se nešto pokrene. Pregovara se i s mogućim partnerima. Spominje se Tehnomont i talijanski Fincantieri. "Razgovaramo o mogućoj suradnji, mi ne možemo iznajmljivati halu, naš je ključ pokrenuti poslove, tako da pokušamo dogovoriti s potencijalnim partnerima poslove koje će voditi Uljanik brodogradilište", rekao je Emil Bulić iz Uljanika d.d. u stečaju.

Po tko zna koji put, pred Uljanikom je novi plan za spas onoga što se spasiti da. No taj će plan prvo razmotriti vjerovnici na skupštini 18. prosinca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.