Hrvatski radio

Radio Pula

Homo, fešta! - LGBT festival u Poreču

06.08.2021.

14:40

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Centar za građanske inicijative Poreč/ustupljena fotografija

Foto: Centar za građanske inicijative Poreč/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Gradom Porečom i Pučkim otvorenim učilištem Poreč u petak 6. i subotu 7. kolovoza organizira LGBT festival u Poreču "Homo, fešta!". Otvorenje je u petak u 18 sati u POU Poreč.

Petak, 6.8.2021.

Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1 

18:00

Otvorenje festivala

Izložba - Tea Štokovac, "DoDaha"

Autorica nam se još jednom obraća u svojoj karakterističnoj crno-bijeloj tehnici i u velikom formatu. Riječ je o intimnoj seriji složenog karaktera koja ističe povezanost emocija pojedinca/ke i društva.

Kustosica izložbe: Jasna Klančišar

 

Projekcija filmova:

19:00

NEK JE ŠTO ŠARENIJE, Let there be colour, Ado Hasanović, Bosna i Hercegovina, 2020., 42'

Dokumentarni film o prvoj Povorci ponosa u Bosni i Hercegovini koja je održana u Sarajevu 2019. godine.

Trailer -https://www.youtube.com/watch?v=heo4a9yn0js

Priznanja:

Andromeda Film Festival, Istanbul – Jury Special Section nagrada, nagrada za najbolji dokumentarni film ERA žirija na 12. Međunarodnom festivalu kvir filma Merlinka u Beogradu i nagrada Riflessi Nel Buio Award na najstarijem festivalu u Europi za LGBTQI+, Lovers Film festivalu u Torinu.

 

20:00

DJEVOJČICA, Petit Fille, Sébastien Lifshitz, Francuska, Danska, 2020., 85'

Sedmogodišnja Sasha oduvijek je znala da je djevojčica, iako je rođena kao dječak. I dok se društvo ne odnosi prema njoj kao prema drugoj djeci njezine dobi – u svakodnevici u školi, na satovima plesa ili rođendanskim proslavama – njezina brižna obitelj bori se kako bi se njezina različitost uvažila i prihvatila. Film prikazujemo u suradnji s Restartom.

Trailer -https://vimeo.com/559913140

Priznanja:

Berlinale 2020. - Panorama, Chicago IFF 2020. - Nagrada Silver Hugo za najbolji dokumentarni film, Europske Filmske Nagrade - nominacija 2020., French Syndicate of Cinema Critics 2021. - Najbolji francuski dokumentarni film, Ghent IFF 2020. - Najbolji dokumentarni film, Seattle IFF 2020. - Nagrada žirija

 

Tribina:

21:30

Zašto paradiramo? – pokušat ćemo odgovoriti na pitanje koje se uvijek postavlja kod organizacije Povorki ponosa, kao i drugih javnih evenata u kojima LGBT+ osobe javno istupaju i bore se za ravnopravnost. Koja to „posebna prava“ tražimo, zašto „šećemo golih guzica“ na prajdu, zašto odbijamo „to raditi u svoja 4 zida“ i zašto smatramo da javno djelovanje jedino može promijeniti svijest ljudi i dovesti do promjena u društvu, razgovaramo s Azrom Ayyash, aktivistkinjom (Ponosni Zagreb, HR), Majom Ličen, sociologinjom i aktivistkinjom (SLO) i Anom Bačić, aktivistkinjom (Proces, Pula, HR), dok tribinu moderira Daniel Martinović, aktivist (Dugine obitelji, Ponosni Zagreb).

 

Subota, 7.8.2021.

 

19:00

Radionica osnaživanja LGBT osoba – radionicu vodi Paola Laginja, psihologinja. Događanje je zatvoreno za javnost, prijaviti se mogu sve LGBT+ osobe putem e-mail adrese: cgiporec@cgiporec.hr

 

Party:

21:00

Zelena Laguna, pored nogometnog igralištahttps://goo.gl/maps/S61txCgQzqbbNkrW8

 

MULA VOLI DISKO – rasplešimo se uz vruće ritmove DJ CHILL-a, jednog od najboljih hrvatskih DJ-eva, i dočekajmo ponoć uz R&B, POP i TRASH hitove!

Party se održava na otvorenome, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Pravo ulaska u ograđeni prostor imaju isključivo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom.

Potvrda se može izvaditi preko sustava e-građani ili zatražiti u poslovnicama HZZO-a. Detaljnije na:https://www.koronavirus.hr/eu-digitalna-covid-potvrda/960

 

Program se održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Festival je otvoren i besplatan za sve, organizira ga Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, a sufinancira ga Grad Poreč.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.