Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatska 2014. dočekuje s više od 363.000 nezaposlenih

30.12.2013.

09:04

Autor: Hina / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska dočekuje kraj 2013. s više od 363 tisuće nezaposlenih, padom bruto domaćeg proizvoda već petu godinu za redom, potvrdom snižavanja kreditnog rejtinga zemlje na neinvesticijsku razinu te najavom Europske komisije o ulasku Hrvatske u proceduru suzbijanja prekomjernog deficita.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Bila je to i godina fiskalizacije - uvođenja reda u financijsko poslovanje i porezne discipline, s ostvarenim pomacima u smanjenju insolventnosti i nelikvidnosti, novog početka za mnoge tvrtke u teškoćama putem predstečajnih nagodbi, dok se turizam izdvaja među rijetkim gospodarskim djelatnostima koje će godinu završiti s plusevima.

Međutim, gospodarstvo je i dalje u padu, BDP je pao u sva tri prva ovogodišnja tromjesečja (za 1,5 posto, 0,7 i 0,6 posto na godišnjoj razini), a pad se uglavnom predviđa i u zadnjem kvartalu.

Izuzev Vlade koja u 2013. očekuje blagi rast, koji je drugim rebalansom ovogodišnjeg proračuna smanjila na 0,2 posto, ostale relevantne institucije očekuju pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini - Europska komisija i zagrebački Ekonomski institut predviđaju pad od 0,7 posto, a Hrvatska narodna banka smanjenje za 0,8 posto u odnosu prema godini prije. Većina relavantnih gospodarskih pokazatelja ima negativne predznake, pokazuju statistički i drugi podaci.

Tako industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu u odnosu prema istom prošlogodišnjem mjesecu, kalendarski prilagođena bilježi pad za 3,4 posto, a ukupan broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini pao je za 4 posto. U prvih deset mjeseci industrijska je proizvodnja pala dva posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Nastavio se i trend pada građevinske aktivnosti, pa su tako prema kalendarski prilagođenim indeksima, građevinski radovi u listopadu ove u odnosu prema istom mjesecu 2012. godine manji za 3,6 posto, dok su ukupno u prvih deset ovogodišnjih mjeseci u padu za 4,2 posto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.