Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatska čitaonica u Svetom Petru u Šumi dobila novo ruho

23.03.2021.

12:19

Autor: Klara Dujmović

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Završena je obnova zgrade Hrvatske čitaonice u Svetom Petru u Šumi. Radovi su trajali 15 mjeseci i vrijedni su oko 400 tisuća kuna. Obnovljena će se zgrada koristiti kako za potrebe župe tako i općine.

Na više od sto godina staroj zgradi zamjenjena je kompletna krovna konstrukcija, postavljena termoizolacija, nova keramika, zamjenjena dotrajala stolarija, sanirani zidovi i kupljen novi namještaj. Dio je to radova odrađenih na staroj hrvatskoj čitaonici koja je, ističe načelnik općine Mario Bratulić, u vlasništu župe Sv. Petra i Pavla, a koja se uz potpru općine javila na natječaj za rekonstrukciju.

Hrvatska je čitaonica u Svetom Petru u Šumi osnovana u svibnju 1889 godine. Bila je iznimno značajna za pokretanje hrvatskog narodnog i čitaočkog pokreta u Istri. Pater Ivan Šarić viceprovincijal Hrvatske pavilnske provincije ističe da su se u njoj mogle pročitati sve knjige matice hrvatske, društva svetog jeronima, kao i brojni časopisi i novine. Dio je i danas sačuvan.

Ukupna vrijednost projekta obnove zgrade hrvatske čitaonice je oko 420 tisuća kuna. 330 Tisuća osigurano je zahvlajujući programu ulaganja u zajendicu Ministarstva regionalnog razvoja i fonda Europske unije.

-

 

foto: HRT

foto: HRT

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.