Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatska i Slovenija o arbitraži

28.01.2018.

16:48

Autor: Radio Pula

(foto: Goran Kovaćić/PIXSELL)

(foto: Goran Kovaćić/PIXSELL)

Foto: - / -

Vikend obilježava dopisivanje između Slovenije i Hrvatske. Slovenci su poslali prvih 14 kazni hrvatskim ribarima za koje smatraju da su lovili u njezinu moru. Uz to, nove kazne najavljuju u tjednu pred nama.

Tamošnja policija napominje i kako onima koji kaznu ne plate može biti zabranjen ulazak u Sloveniju. No, i hrvatska policija ima dokumentiran svaki prekršaj u skladu sa Zakonom o nadzoru državne granice i Zakonom o morskom ribarstvu - koji su počinili slovenski ribari.

Ribari se ipak nadaju dogovoru dviju strana. Nastavljaju ribariti jer za njih je, kažu, sve po starom. Naša diplomacija već je reagirala. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Sloveniji je poslalo oštru diplomatsku notu.

Slovensku stranu, uz ostalo, podsjeća da su obje države članice Europske unije i NATO-a te zato imaju odgovornost otvorena pitanja rješavati mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera.

Da na slovenske kazne treba odgovoriti jednakom mjerom, smtra i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Reagirao je i naš europarlamentarac Ivan Jakovčić. Savudrijske ribare poziva da ne plaćaju kazne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.