Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatska prva u svijetu po doniranju organa

11.06.2015.

11:54

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako naše građane muče brojni problemi, najčešće vezani uz financije, činjenica je da kada je zdravlje u pitanju - zaboravimo sve probleme i imamo uistinu veliko srce. Reklo bi se: najveće na svijetu! Hrvatska je, naime, uistinu prva u svijetu po doniranju organa. Zbog iskustva i izvrsnih rezultata, svoje je znanje - na području transplantacijske medicine - počela prenositi zemljama jugoistočne Europe. Liječnici kažu: gotovo da imamo više organa nego primatelja!

Donorsku karticu danas u Hrvatskoj ima čak milijun ljudi! Prije samo nekoliko godina na bubreg se, primjerice, čekalo pola godine. Danas je situacija sasvim drukčija, kaže predsjednik Hrvatske donorske mreže dr. Nikola Žgrablić, ljudi koji su nedavno došli na listu, budu odmah transplantirani.

Na dan kada je Puljanka Lorena Mošnja Škare dobila bubreg u njoj su se, kaže, probudili osjećaji daleko jači i od onih koji se pojave kada dobijete dijete. Iako je, zakonski, svaki čovjek donor, liječnici uvijek razgovaraju s obitelji preminulog, kaže dr Žgrablić. Nakon bubrega, najčešće su transplatacije jetara i srca. Dr. Žgrablić ističe kako postupak transplantacije srca, od smrti donora do presađivanja, ne smije trajati dulje od 4 sata.

Hrvatska, kao članica Eurotransplanta, razmjenjuje organe s brojnim zemljama. Prva je i u provođenju edukacije na području transplantacijske medicine.

Poslušajte više u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.