Hrvatski radio

Radio Pula

Hrvatskom turizmu potrebne greenfield investicije

25.03.2017.

13:13

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj trenutačno postoji 5 do 6 greenfield investicija u turizmu, no njihovu realizaciju prvenstveno koče nepredvidivost gospodarske politike, pravna nesigurnost i administracijske barijere. Pozitivnih primjera ima, no treba stvoriti bolju investicijsku klimu i nastaviti s provođenjem reformi.

Ove se godine u hrvatski turizam ulaže oko 800 milijuna eura, prvenstveno u braunfiled investicije. No potrebna su i greenfield ulaganja koje će se pretežito realizirati na državnoj imovini i na području jedinica lokalne samouprave. Za privlačenje greenfield investicija uvjete mora stvoriti država, ali upozoreno je, na konferenciji o greenfield investicijama u Medulinu, kako je potreba i dobra suradnja s lokalnim vlastima. 


Projekti poput Brijuni Rivijere, Barbarige i Dragonere, Laruna, Prukljana dio su greenfield investicija i država radi na preprekamsa s kojima se potencijalni investitori susreću pri ovakvim ulaganjima, kaže pomoćnik ministra turizma Robert Pende.

Investicije su dobre i pozitive, no čini se kako još prevladava strah kod velikih greenfied ulaganja, upozorio je predsjednik Udruženja hotelijera pri HGK Ronald Korotaj, dok je bivši ministar turizma Anton Kliman istaknuo kako se greenfield investicije treba pažljivo planirati.

Ova će se godina iskoristiti za izmjenu zakonodavstva. A onda bi se iduće, najavljujeno je na konferenciji u Medulinu, trebale dogoditi i konkretne investicije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.