Hrvatski radio

Radio Pula

Humanitarna akcija Dan narcisa održana na pulskoj Tržnici

24.03.2018.

10:05

Autor: Slađana Bukovac

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

U Puli se humanitarnom akcijom obilježio "Dan narcisa". Klub žena liječenih od karcinoma dojke GEA po 19. put organizirao je ovu akciju, a prvenstveni cilj manifestacije je senzibiliziranje javnosti o važnosti prevencije bolesti čija je incidencija u Hrvatskoj u porastu.

Smrtnost od raka dojke u Hrvatskoj je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, veća od 40 posto i značajno premašuje prosjek u susjednim visoko razvijenim zemljama. Njezino rano otkrivanje je stoga međum važnijim zadacima pulskog Kluba GEA, istaknula je predsjednica kluba Nataša Vitasović.

"Svake godine u Istri od raka dojke oboli više od 134 žene, a umre njih 50. To su podaci koji ukazuju na važnost edukacije o ovoj opakoj bolesti, jer bolest se svakome može dogoditi. Stoga je podizanje svijesti o prevenciji veoma važna" istaknula je Nataša  Vitasović.

Dio sredstava koja su prikupljena današnjom akcijom uplatit će se Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna Zagreb za nabavku aparata za jednokratno zračenje. Dosad je za ovaj aparat vrijednosti oko 5 milijuna prikupljeno nešto više od milijun i pol kuna.

Akciju su danas poduprle brojne osobe iz javnog i privatnog života te donatori narcisa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.