Hrvatski radio

Radio Pula

I u Istri obilježen Dan Europe

09.05.2018.

09:34

Autor: Džana Banić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Europska unija nije savršena tvorevina, ali nema alternativu. Istaknuo je to u Puli na konferenciji za novinare u povododu obilježevanja Dan Europe i Europskog tjedna eurozastupnik Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić.

Europska unija ima brojne mane zbog kojih je valja reformirati ali tako da se članice još više međusobno povežu, naglasio je eurozastupnik Ivan Jakovčić: "Treba nam energetska Unija, treba nam digitalna Unija, zajednička infrastruktura, treba nam jača kohezijska politika naročito za one regije koje su siromašnije", kaže Ivan Jakovčić. Dodao je i kao treba produbiti zajedničku poljoprivrednu politiku zbog našeg sela i ruralnih dijelova Europe.

Također, zaključio je, sve članice trebaju ući u Šengen. Dotaknuo se i predstojećih izbora u susjednoj Sloveniji i komentirao mogućnost da na njima pobijedi Janez Janša i njegova Slovenska demokratska stranka: "To je naravno katastrofalno za Sloveniju i katastrofalno za Europsku politiku, no Hrvatska to mora uzeti u obzir jer to će značiti dodatno zaoštravanje odnosa između Ljubljane i Zagreba". Neće biti dobro, kaže Jakovčić, ni za građane koji žive uz granicu, ali ni za turizam i gospodartsvo.

Eurozastupnik Ivan Jakovčić najavio je i sastanak u Zagrebu predsjednika IDS-a, GLAS-a i stranke Pametno odnosno takozvane "Amsterdamske koalicije". Glavna tema sastanka neće biti potpisivanje koalicijskog sporazuma već povelje o zajedničkim vrijednostima svojstvene tim stankama s liberalnim predznakom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.