Hrvatski radio

Radio Pula

I u kampovima odlična turistička sezona

04.07.2017.

15:05

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našim je kampovima od početka godine ostvareno 26 posto više dolazaka u odnosu na lani, najveći rast bilježe Nijemci od čak 42 posto, a najave su odlične i za vrhunac sezone. Rezultat je to značajnih ulaganja u kampove, koja bi bila i veća kada bi se riješio problem oko turističkog zemljišta.

Ni sedam godina nakon donošenja Zakona o turističkom zemljištu nije sklopljen ni jedan ugovor o koncesiji između države i korisnika kampova, upozorava predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš.  Razlog je to što nema većih strateških ulaganja u naše kampove koja su prijeko potrebna kako bi se održala konkurentnost u odnosu na ostale zemlje, ističe direktor umaškog Istraturista Ronald Korotaj.

Bez obzira na probleme oko turističkog zemljišta i pomorskog dobra ulaganja u hrvatske kampove su velika. U posljednjih deset godina broj kampova sa četiri i pet zvjezdica porastao je za 4 puta, kaže direktor ureda Kamping udruženja Hrvatske Adriano Palman. Prosječna cijena obiteljskog kampiranja u našim je kampovima oko 40 eura dnevno i ta je cijena dobra s obzirom na odnos cijene i kvalitete, kaže Palman.

Mnogi naši kampovi dobivaju i značajna priznanja te su uvršteni među najbolje europske kampove prema ocijeni njemačkih i nizozemskih autoklubova ADAC i ANWB. I najave za ostatak sezone u kampovima su izvrsne, no strateška ulaganja dogodit će se tek kada se riješi gorući problem s korištenjem turističkog zemljišta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.