Hrvatski radio

Radio Pula

I u Vodnjanu izvrsna turistička sezona

02.08.2018.

15:03

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

I Vodnjan ove sezone bilježi pluseve u turističkim dolascima i noćenjima i to za 15 posto u odnosu na lani. Uz brojne manifestacije, u Vodnjanu se već tri godine nudi i besplatno razgledavanje starogradske jezgre koja ima bogato kulturno - povijesno nasljeđe.

Skupina turista iz Njemačke uživa u razgledavanju Vodnjana. Kažu:"Sviđaju nam se male uličice i stare kuće. Kao da smo se vratili u davnma vremena, sve je očuvano i odiše poviješću".

Ipak najviše ih je oduševila crkve Svetog Blaža, svojevrsni simbol mjesta: "Vidjeli smo zvonik ove crkve s mora i morali smo je doći pogledati. Prelijepa je, čuva bogatu povijesnu ostavština".

Ragledavanje Vodnjana traje nešto više od jednog sata. Uz stručno vođenje licenciranih turističkih vodiča na nekoliko stranih jezika. Odvija se dva puta tjedno, utorkom na talijanskom i engleskom jeziku, a četvrtkom na njemačkom, kaže direktorica vodnjanske Turističke zajednice Morena Smoljan Makragić ističući kako se turiste s najmlađim istarskim gradom upoznaje na specifičan način. Priča im se o bogatoj povijesti, ostavštini, sakralnim objektima, podrijetlu starih kuća, mješatanima, a upoznaje ih se i s bogatom gastronomskom ponudom.


U tri godine Vodnjan je zahvaljujući besplatnom razgledavanju posjetilo stotine turista. Na početku je bilo najviše Nijemaca, no sada se ima sve više Engleza i Talijana pa je ova ponuda bila pun pogodatk, ističu u vodnjanskoj Turističkoj zajednici.  Svrha je potaknuti što veći broj turista u najmlađi istarski grad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.