Hrvatski radio

Radio Pula

IDA provodi 7 novih europskih projekata vrijednih 50 milijuna kuna

03.05.2018.

15:01

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Istarska razvojna agencija provodit će 7 novih europskih projekata vrijednosti 50 milijuna kuna. Njima će se brendirati istarski autohtoni proizvodi, pomoći u pripremi i aktivnostima oko izgradnje terminala za pomorski putnički promet Luke Pula te organizirati besplatne edukacije za poduzetnike.

Projekt kojim će se educirati istarski poduzetnici počinje 1. lipnja i trajat će godinu i pol dana. U tom će se razdoblju provoditi besplatne edukacije za male i srednje poduzetnike te vlasnike novootvorenih tvrtki, pojašnjava voditeljica projekta Ivana Kalac. Kaže kako je riječ o edukacijama iz sfere digitalnog gospodarstva, edukacijama na temu društvenih mreža i poslovanja te na temu digitalnog marketinga.

Europski je novac dobiven i za brendiranje istarskih autohtonih proizvoda poput meda, pršuta, kobasica, maslinovog ulja te za povećanje turističke ponude putem novih digitalnih aplikacija. Oko 12 milijuna kuna pak, dobiveno je za poboljšanje cestovnog i pomorskog prometa robom između Italije i Hrvatske, ističe voditeljica projekta Tamara Kiršić. Kaže kako će se na taj način optimalno iskoristiti sav teretni prostor, bilo da je to u kamionima, brodovima i slično. Na taj način pomoći će se, rekla je Kiršić, našim poduzetnicima u sferi prometa i logistike da iskoriste taj potencijal i da surađuju s talijanskim logističarima.

Istarska razvojna agencija dosad je provela 44 europska projekta ukupne vrijednosti više od 420 milijuna eura, rekao je direktor Boris Sabatti i dodao kako sad provode13 projekata i danas smo, kaže najavili 7 novih. Pretežno su to iz programa IPA, znači govorimo o Italiji - Hrvatskoj i programa Mediteranea i Adrion, te još dva projekta iz strukturnih fondova, pojasnio je Sabatti.

Novi IDI-ni projeti trebali bi biti ostvareni u roku godinu i pol do 3 godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.