Hrvatski radio

Radio Pula

IDS od nove slovenske Vlade očekuje dijalog u rješavanju spornih pitanja

04.06.2018.

12:59

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

IDS je sa zanimanjem pratio parlamentarne izbore u Sloveniji jer je riječ o susjednoj zemlji čija politika može imati utjecaja na žitelje Istre, izjavio je saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza. Ističe kako očekuju zajednički dijalog dviju Vlada u rješavanju spornih pitanja oko graničnog spora.

Stranka Janeza Janše pobjednik je slovenskih parlamentarnih izbora. Dobila je oko 25 posto glasova, no sastavljanje Vlade moglo bi otežati čak 9 stranaka u parlamentu, a Janša je poručio da je otvoren za pregovore o koaliciji.

A nakon što su parlamenatarni izbori završili, IDS očekuje da će se retorika slovenskih kolega vratiti u normalu te da će energija i dijalog ići u pravcu traženja rješenja za sva sporna pitanja, ističe saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza. "Od otvorenog pitanja koji će se rješavati bilateralnim putem bez jednostarnih poteza što se tiče granica, osobito za nas je pitanje Savudrijske vale i naših ribara bitno. Očekujem da neće biti novih bodljikavih žica, kao ni problema s gužvama na granici", rekao je Giovanni Sponza

Od Janeza Janše se posebno nada i da će, kaže Sponza uvažiti promišljanja i stavove građana koji žive na slovenskoj strani Istre koji su pokazali svoj stav, a to je da ne žele nikakve bodljikave žice ni pojačane kontrole na granicama. I ti su ljudi pokazali da je ono što žele, rekao je Sponza "više Europe".

Sve suprotno tomu bila bi, ističe Sponza totalno promašena politika za Sloveniju te štetna za Istru i Hrvatsku. Iako još nije poznato na koji će način u konačnici biti sastavljena slovenska Vlada i tko će u njoj sjediti, Giovanni Sponza očekuje da će njezin rad biti usmjeren na rješavanje konkretnih životnih pitanja. I to, kaže u dijalogu s hrvatskom Vladom, posebno sada tijekom sezone kada će promet na granici biti pojačan.

Nadam se da će kao što su premijer Andrej Plenković i bivši slovenski premijer Miro Cerar zajednički riješili problem gužvi na granicama, isti stav oko tog pitanja imati i Janez Janša, zaključio je Sponza.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.