Hrvatski radio

Radio Pula

IDS: Vlada ne smije privatizirati vodne resurse

18.03.2019.

15:55

Autor: Tatjana Kaštelan

Tulio Demetlika i Emil Daus, IDS, press konferencija u Puli (foto: Tatjana Kaštean/HRT)

Tulio Demetlika i Emil Daus, IDS, press konferencija u Puli (foto: Tatjana Kaštean/HRT)

Foto: - / -

Planira li Vlada privatizirati vodne resurse? Pitaju IDS-ovi saborski zastupnici Tulio Detlika i Emil Daus te upozoravaju da je Vlada već stvorila preduvjete za privatizaciju vodoopskrbe i odvodnje izuzevši ih iz komunalnih djelatnosti.

Ne želimo da Vlada privatizira vodu te je tako poklanja pojedincima, privatnicima koji će jedno od najvećih hrvatskih bogatstava dobiti u vlasništvo. Poručili su Demetlika i Daus s konferencije za novinare u Puli te ustvrdili da se to ne smije dogoditi. Veliki projekti su složena priča i oni traže dugoročnu proceduru, ako želimo biti vlasnici i upravljati svojim resursima, ističu Demetlika i Daus.

Zakon o vodnim uslugama uputit će se u saborsku proceduru po hitnom postupku. Zašto? Da bi se prodao i privatizirao najvrjedniji hrvatski resurs – voda. To je nedopustivo - ističe Tulio Demetlika. Nakon e-savjetovanja i primjedbi struke Vlada, to jest ministarstvo, to nije uzelo u obzir već želi na silu progurati taj zakon. Nameće se pitanje zbog čega i je li to korak prema privatizaciji vodnih usluga, kaže Demetlika.

Ono što dodatno potvrđuje naše pretpostavke jest to što je u Saboru izglasan Zakon o komunalnom gospodarstvu kojim su se djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje izuzele iz komunalnih djelatnosti. Prijedlogom zakona predviđeno je da Vlada ima stvarnu nadležnost za odlučivanje o obavljanju ove djelatnosti, a uloga jedinica lokalne samouprave u tome s kime će se, pod kojim uvjetima i u kojem vremenu udruživati umanjena je u cijelosti. Na taj način država će dobiti punu kontrolu nad sustavom, upozorava Emil Daus.

HDZ-ova Vlada u prošlom je mandatu već pokušala privatizirati vode, odustala je tek nakon snažne reakcije i protivljenja Hrvatske biskupske konferencije, tvrde. INA, HEP, telekomunikacije - na redu ne smije biti i voda. Zabrinuti smo i ovo treba spriječiti, poručuju saborski zastupnici IDS-a.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IDS: Vlada ne smije privatizirati vodne resurse

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.